Stedendriehoek

Hoesten, hoe lang mag dat duren?

De ‘R’ zit weer in de maand. De herfst en winterperiode is een tijd waarin veel mensen kort of langer te maken krijgen met hoestklachten. Ik merk in mijn praktijk dat er regelmatig vragen zijn over hoesten, daarom hierover meer informatie.

Hoesten wordt bij gezonde mensen veruit het meest veroorzaakt door een virus. Kenmerken hiervan zijn kortdurende hoest (korter dan 6 weken), geen of enkele dagen koorts (<3 dagen), droge hoest of zeer kleine beetjes taai wittig slijm dat moeilijk los komt. De meeste mensen voelen zich niet erg ziek. Vaak hoeven werkzaamheden niet te worden onderbroken. Deze hoest kan in combinatie met keelpijn, milde hoofdpijn en vermoeidheid voorkomen. Deze verschijnselen gaan vanzelf over. Hoesten, veroorzaakt door een virus, duurt tussen de 10 dagen en – wanneer je pech hebt – 6 weken. Bij de apotheek en drogist zijn middelen verkrijgbaar die de symptomen zoals keelpijn of een aanhoudende hoestprikkel kunnen verlichten. Er zijn geen middelen om de genezing te versnellen.

Wanneer moet je naar de dokter? Wanneer er symptomen zijn die duiden op een ernstige infectie, is het nodig om contact te zoeken met uw huisarts. Symptomen die passen bij een ernstige infectie zijn: Koorts langer dan 3 dagen, benauwdheid, een snelle ademhaling, sufheid, een piepende ademhaling, het ophoesten van bloed of een gevoel van ernstig ziek zijn. Kwetsbare groepen zoals kinderen jonger dan 3 maanden of personen ouder dan 75 jaar moeten bij ziekteverschijnselen laagdrempelig een afspraak bij de huisarts maken.

Hoestklachten bij een ernstige infectie worden vaak veroorzaakt door een bacterie. Mensen met symptomen passend bij een ernstige infectie hebben, in tegenstelling tot hoestklachten bij een virusinfectie, baat bij het gebruik van antibiotica. Bij een ernstige infectie verkorten antibiotica de ziekteduur en kunnen ze complicaties zoals ziekenhuisopname voorkomen.

Mensen met COPD, astma of een andere longaandoening kunnen langer dan 6 weken hoesten of kunnen last hebben van regelmatig terugkerende, kortdurende hoest. Het is verstandig om deze klachten met de huisarts te bespreken. Kortom, hoest die korter dan 2 weken bestaat zonder ernstige ziekteverschijnselen, kan worden afgewacht. Bij het ontbreken van andere verschijnselen kan zelfs 6 weken worden afgewacht. Bij hoestklachten bij mensen in de genoemde kwetsbare groepen of bij symptomen die passen bij een ernstige infectie, is het verstandig om contact te zoeken met de huisarts.