Sport

Kampioensschaal niet voor hetnneerst in Apeldoornse handen

APELDOORN – Van een week uitstel kwam geen afstel. Door de 3-1 overwinning op Heracles kroonde Steven Berghuis zich zondag met Feyenoord tot landskampioen. Met zeven doelpunten en zes assists leverde de Apeldoorner een wezenlijke bijdrage aan het Rotterdamse succes.

Berghuis junior is overigens niet de eerste uit de gemeente Apeldoorn afkomstige voetballer die in de afgelopen vier decennia met zijn club de hoofdprijs pakte in de eredivisie. Nota bene Ajax-coach Peter Bosz was in 1993 de eerste Apeldoorner die met Feyenoord op de Coolsingel een kampioensschaal omhoog mocht houden.

 

Huidige csv Apeldoorn-trainer Peter spant de kroon. De Uddelnaar was met Ajax liefst vier keer de beste van het land: in 1980, 1982, 1983 en 1985. Het palmares van Demy de Zeeuw telt eveneens vier nationale kampioenschappen. In Nederland veroverde de 27-voudig international in 2009 met AZ en in 2011 met Ajax de titel, in België in 2013 en 2014 met Anderlecht. Import-Apeldoorner Andy van der Meijde vierde in 1998 en 2002 met Ajax een ‘bescheiden’ feestje.

 

Zelfs vader Frank Berghuis mocht zich 28 jaar geleden een héél klein beetje kampioen van Nederland noemen… Zijn inbreng beperkte zich weliswaar tot slechts 34 speelminuten verdeeld over twee invalbeurten, toch staat Berghuis senior maar mooi vermeld bij de spelers die namens PSV in actie kwamen in het kampioensjaar 1989.