Stedendriehoek

Oud en Nieuw vroeger en nu

STEDENDRIEHOEK – Oud en Nieuw, een gebeurtenis die nog steeds met veel plezier elk jaar wereldwijd wordt gevierd. Deze traditie die door de jaren heen evolutionair veranderd is, zit bij veel mensen ingeworteld. Het is een feest vol vreugde, plannen voor het komende jaar met frisse nieuwe energie. Hoe is deze traditie ooit begonnen en hoe wordt deze nu gevierd in vergelijking met vroeger?

In de loop der jaren heeft de viering verschillende transformaties ondergaan. Hierbij spelen ceremonies en religie een grote rol. De manier waarop mensen het nieuwe jaar in gaan en vieren is veranderd. Vroeger werd er veel aandacht geschonken aan rituelen die vooral gebaseerd waren om geluk en voorspoed voor het nieuwe jaar te waarborgen. Het luiden van klokken, het eten van symbolische gerechten en het afsteken van zelfgemaakt vuurwerk zouden geluk brengen.

Oud en Nieuw wordt tegenwoordig op verschillende manieren gevierd. Stedelijke gebieden focussen zich vooral op spectaculaire vuurwerkshows en op feestelijke bijeenkomsten. Het afsteken van vuurwerk is niet langer alleen gebaseerd op het vieren van het nieuwe jaar, maar is tegenwoordig gericht op vermaak en wordt daarom ook steeds extremer gevierd met knallende vuurpijlen uit het buitenland. Het afsteken van vuurwerk wordt de laatste jaren in de gaten gehouden door de overheid en verschillende veiligheidsregels en milieukwesties hebben zich ontwikkeld. Ook vanwege het klimaat staan tegenwoordig veel mensen op en schenken veel aandacht aan bewustwording voor het milieu.

Ook is het terugblikken op mijlpalen van afgelopen jaar en het stellen van nieuwe doelen voor komend jaar enorm populair. De jonge generatie houdt zich dus vooral bezig met een zo goed mogelijke versie van zichzelf neer te zetten en te leren van ervaringen. Een nieuwe traditie die dus absoluut niet meer weg te denken is.

Technologie heeft onze manier van leven enorm beïnvloed en dus ook de manier van feest vieren. Waar mensen elkaar eerder fysieke brieven en kaarten stuurden, heeft bijna iedereen over de wereld nu digitaal contact met elkaar. Vooral door WhatsApp, Facebook en Instagram is onze connectie vergroot.

Hiernaast zijn ook de culinaire diners veranderd. De traditionele gerechten die werden geassocieerd met Oud en Nieuw zijn onderhand veranderd met vele diverse gerechten. Tegenwoordig worden er niet alleen Nederlandse maar ook internationale gerechten op tafel geserveerd. Iets wat in de toekomst alleen maar meer zal gaan groeien.

Kortom, Oud en Nieuw heeft zich door de jaren heen aangepast aan verschillende ontwikkelingen van de maatschappij, cultuur, digitalisatie en nieuwe gewoonten.