Stedendriehoek

Nieuwe Stadsfotograaf volgt altijd haar hart

APELDOORN – Vorige maand werd Imca Schoots benoemd tot nieuwe Stadsfotograaf, als opvolgster van Sven Scholten. Imca gaat haar nobele taak voor twee jaar vervullen, tot juli 2024.

Imca (1973) heeft in haar werkende en haar persoonlijke leven altijd haar hart gevolgd. Ze is een creatieve duizendpoot, die gedreven wordt door passie, enthousiasme en nieuwsgierigheid. In 2014 studeerde ze af aan de Fotovakschool in Apeldoorn. Sindsdien heeft ze meerdere fotografische publicaties op haar naam staan, waaronder het fotoboek ‘You Ain’t See Me’ uit 2015. Naast haar werk als zelfstandig fotograaf is Imca actief als contentcreator. “Ik heb de vrijheid om te fotograferen wat ik wil, dus ga ik met de camera op onderzoek uit. Verwacht van mij geen portretfotografie, zoals Sven dat veel deed. Ik ga me de komende twee jaar focussen op drie projecten die erg van elkaar verschillen.”

De selectiecommissie voor de functie van Stadsfotograaf toonde zich verrast door Imca’s werk. Voorzitter van de commissie en fotograaf Peter Lous: “Imca bewandelt geheel haar eigen fotografische weg en heeft een unieke kijk op Apeldoorn. Dit maakt dat de commissie in haar een goede Stadsfotograaf en ambassadeur voor Apeldoorn en haar inwoners ziet.”

Sfeer en gevoel
Dat ze talent heeft voor fotografie, was al langer duidelijk. “Ik kreeg zoveel positieve reacties op mijn vakantiefoto’s, dat mensen ook zeiden: ‘Ga daar iets mee doen’. Maar de echte inspiratie kwam, toen ik in Parijs Sebastiaan Hanekroot ontmoette. Nota bene ook uit Apeldoorn! Komt-ie uit dezelfde plaats, ontmoet ik hem in Frankrijk… Sebastiaan is lithograaf en heeft mij enorm geholpen. Het eerste eigen fotoboek dat ik uitbracht, kwam in Parijs op de beurs te liggen.” Het eerste zaadje was niettemin al geplant, toen de Amerikaanse fotograaf Todd Hido in 2012 ons land bezocht. “De sfeer en het gevoel in zijn foto’s spreken me ongelooflijk aan. Ik wilde hem dan ook dolgraag ontmoeten en dat is gelukkig gebeurd. Heel inspirerend.”

Wereldberoemd buiten Apeldoorn
Imca heeft tot op heden al een grote diversiteit in fotowerk afgeleverd. “Leegstaande ziekenhuizen, Club de Villa in Beekbergen… Fotografie is mijn passie, niet mijn broodwinning, maar ik ben blij met elke opdracht. De drie projecten waar ik me de komende jaren als Stadsfotograaf op ga richten, zijn even verschillend als uitdagend. In het eerste fotoproject ga ik aan de slag met ‘Apeldoorn als stad van de toekomst’: de strakke moderne lijnen van de stad in contrast met de speelse lijnen van de omliggende natuur. Het tweede project betreft het in beeld brengen van de stadsbomen, inzoomend op de details van de bomen. Tenslotte wil ik in het derde project Apeldoorners voor het voetlicht brengen die binnen de gemeente niet eens zo bekend zijn, maar buiten Apeldoorn juist wél. Voorbeeld? Wel, Sebastiaan Hanekroot dus. Hij staat hier nooit in de spotlights, maar wordt op internationale schaal erkend en gewaardeerd. En zo zijn er meer! Ik sta te popelen om hen het podium te geven dat ze in mijn ogen verdienen.”

De Stadsfotograaf is ambassadeur van gemeente Apeldoorn. Apeldoorn versterken als fotostad is een belangrijk onderdeel van deze rol. De Stadsfotograaf geeft zelf invulling aan het ambassadeurschap; zichtbaarheid in de (gedrukte) media, op social media en in de openbare ruimte is het belangrijkste. De eerste Stadsfotograaf was Jeroen Taalman (2015-2017), die werd opgevolgd door Medea Huisman (2017 -2019). Sven Scholten mocht als enige drie jaar aanblijven vanwege de beperkende coronajaren (2019-2022) en Imca Schoots is de vierde in deze functie.