Stedendriehoek

Met Ans Schut terug naar goud van 1968

APELDOORN – Ans Boekema-Schut is te gast in het radioprogramma  van de Vereniging Oud Apeldoorn, dat te beluisteren is op zondag 13 februari tussen 11.00  en 12.00 uur bij de lokale zender Samen 1. Presentator Jan Koorenhof blikt dan samen met Ans terug op 1968, naar de Olympische Spelen van Grenoble waar Ans goud won op de 3.000 meter met een tijd van 4.56.2.

Het werd een groot feest in Grenoble, maar later ook in Apeldoorn , met een rijtoer door Apeldoorn en een ontvangst in Theater Orpheus. Veel inwoners van Apeldoorn waren bij de ontvangst aanwezig en de burgemeester bood haar een zilveren bonbonschaal aan namens het gemeentebestuur.

Ans trainde heel fanatiek op de Deventer IJsbaan en reed ook vele rondjes op de voor haar gemaakte rollerskates, gemaakt door haar trainer de heer Steneker. Ze reed in Apeldoorn rondjes in de woonwijk Kerschoten, waar ook haar trainer woonde, met in haar kielzog de Apeldoornse kinderen die haar bewonderden. Ans nam vier keer deel aan de wereldkampioenschappen schaatsen. In 1972 beëindigde zij haar carrière. In 1971 trouwde Ans met Jacques Boekema, oprichter van Nieuwsblad Stedendriehoek en samen met zijn kinderen Frank en Jacqueline de directie van deze krant.