Stedendriehoek

‘Ambitie om de beste artiest te worden’

APELDOORN – Tot 19 juli wordt Grand Café Salon 1813 aan de Deventerstraat een Pop-Up galerie van Peter Donkersloot. “Zo kan men de werken van Donkersloot bekijken in een compleet andere setting. Speciaal hiervoor zal hij nieuw en betaalbaar werk maken”, aldus de eigenaren van Salon 1813 Angela Wolthuis en Yvonne van der Elburg.

Peter Donkersloot werd geboren in Arnhem en na zijn studie aan de Arnhemse Kunstacademie was hij freelance illustrator voor diverse uitgeverijen en advertisementbureaus. In zijn vrije tijd schilderde hij artistiek. Aan het einde van 1987 ontdekte hij dat het werk en de ambitie niet meer goed samengingen en hij dwong zichzelf om een beslissing te nemen. Hij zegt daarover: “Ik had altijd het idee dat, wanneer alles zou mislukken, ik terug kon vallen op de advertentie-business, hoewel ik wist dat dit nooit zou gebeuren. De aard van de kunst is om aan het publiek te tonen aan wat de kunstenaar doet, waarover hij droomt of wat hem wakker houdt. Toen ik dat herkende, wist ik dat ik nooit terug zou keren naar mijn vroegere beroep. Elke vorm van kunst wordt geleid door de gedachte: Here wie ben ik dat ik dit mag doen?’ Als je het goed doet zul je worden beloond door een volwassen publiek en dat geeft je een bepaalde status in het leven. Dat is de ultieme positie voor een kunstenaar!”

“Mijn ambitie was om de beste artiest in de wereld te worden maar een kwalificatie als deze bestaat niet. Niemand kan dat objectief beslissen want hier zijn geen normen voor. Misschien dat ik probeer het ultieme schilderij te maken het schilderij dat niet in woorden beschreven kan worden. Je wilt iets vertellen dat niet in woorden beschreven kan worden. Er moet een podium zijn waar woorden stoppen en het schilderij begint. Zonder twijfel is het nonsens om erover te praten. Als ik dit zou kunnen uitleggen zou de kunst van het schilderen overbodig worden. Het is de mindset die niet kan worden bereikt met verbale communicatie. Dat is mijn zoektocht!”

Peter schildert volgens de oude laag-over-laag-traditie. Hij zegt daarover: “Transparante lagen over elkaar geven de schilderijen meer diepte en de kleuren zijn warmer. Dit kan niet worden bereikt door kleuren direct uit de tube. De oude meesters werkten op dezelfde manier met zelfgemaakte olieverf op olie-basis. Door het langzame drogen moesten zij soms zelfs weken wachten voordat ze een extra laag konden toevoegen. Daarom werken we tegenwoordig met snel drogende acryl (op basis van water) om dezelfde effecten te bereiken.”

Een nieuwe uitdaging van hem is het schilderen op oude pallets; een aantal van deze unieke schilderijen worden geëxposeerd in Apeldoorn. Ook schildert Donkersloot in opdracht bijvoorbeeld familieportretten of stadsgezichten. Zijn werk wordt verkocht door een aantal zeer bekende galerieën door het hele land en vanaf nu tot 19 juli ook in Grand Café Salon1813 aan de Deventerstraat 13.