Stedendriehoek

Tweede noodpakket ondernemers is onderweg

STEDENDRIEHOEK – Het tweede noodpakket om ondernemers tijdens de coronacrisis overeind te houden komt eraan. Een aantal huidige regelingen zullen worden verlengd en er zullen een aantal aanpassingen zijn in de regelingen. Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) werkt samen met Wopke Hoekstra (Financiën) en Eric Wiebes (Economische Zaken) aan het nieuwe noodpakket. Dit wordt binnen enkele weken gepresenteerd. 

Het eerste noodpakket is aan het begin van de coronacrisis binnen zeer korte tijd opgezet. Nu zal er meer maatwerk plaatsvinden. Onder het nieuwe pakket vallen (opnieuw) subsidie voor loonkosten, een regeling voor zzp-ers en een bijdrage in de vaste lasten van ondernemers.

Regeling voor flexwerkers
Flexwerkers vielen tot nu toe buiten de regeling. Deze groep komt niet in aanmerking voor overheidssteun als hun contract niet wordt verlengd, terwijl werkgevers niet verplicht zijn ze in dienst te houden. De Tweede Kamer wil dat er een tijdelijke regeling komt voor deze groep.

Een van de regels die gaat veranderen is dat tijdens de tweede regeling ondernemers wel mogen reorganiseren, ook als zij staatssteun krijgen. ‘Bedrijven moeten de ruimte krijgen om te herstructureren, om aangepast door te kunnen ondernemen. Daar staat tegenover dat bedrijven geen bonussen en winstuitkeringen mogen uitkeren. Daarnaast wordt het verboden eigen aandelen in te kopen als de overheid een deel van de salarissen betaalt’.

Vaste lasten
Terwijl voor veel bedrijven de inkomsten zijn weggevallen, gaan de vaste lasten wel door. Tijdens het eerste noodpakket konden ondernemers 4000 euro krijgen om de vaste lasten mee te voldoen. Voor zzp-ers is dit een goede voorziening, voor grote bedrijven is het een druppel op een gloeiende plaat. Voor het tweede noodpakket wordt gekeken naar een meer op maat gemaakte regeling, bijvoorbeeld een subsidie in de vorm van een percentage. Hier wordt de komende weken naar gekeken, hoe dit in werking wordt gezet.

De boodschap van Koolmees is duidelijk. ‘Het economisch belang staat voorop. We willen bedrijven overeind houden en dat betekent niet dat we blanco cheques kunnen uitdelen, maar de kosten zijn nu wel ondergeschikt aan het economische belang.’

Foto: De Ondernemer