Stedendriehoek

Zutphen Pride moet lhbtq+-gemeenschap in de stad zichtbaar maken

ZUTPHEN – ‘Zichtbaar zijn in Zutphen’. Met deze slogan vindt op zaterdag 10 juni de allereerste editie van Zutphen Pride plaats. Een dag waarop de lhbtq+-gemeenschap in Zutphen zichzelf laat zien, met een Pride Walk en een cultureel programma in Dat Bolwerck.

De eerste editie van Zutphen Pride is ontstaan vanuit een samenwerking tussen bewoners en de gemeente, waaronder enkele raadsleden van verschillende politieke partijen in Zutphen. “Acceptatie, inclusie en gelijke behandeling zijn kostbare principes”, stelt raadslid Lindsey Stone. “Hoe meer ze gepromoot worden, hoe meer we ons cultureel, sociaal en economisch verrijken in Zutphen.”

Zijn wie je bent en houden van wie je wilt. Dat lijkt vanzelfsprekend in Nederland, maar dat is het niet voor iedereen. Twee mannen of twee vrouwen kunnen niet overal zomaar elkaars hand vasthouden en de rechten van transgender personen worden aan verschillende kanten aangevallen. Pride is een manier voor de lhbtq+-gemeenschap om zichzelf te laten zien en op te komen voor hun recht om zichzelf te kunnen zijn.

“We krijgen als COC vaak de vraag of het echt nog nodig is, zo’n Pride”, stelt Dinian van de Weghe van COC Deventer en omstreken. “Jazeker is het nog nodig, want zichtbaarheid is belangrijk. COC Deventer en omstreken moedigt initiatieven als deze aan. Initiatief vanuit de inwoners van Zutphen, daar worden wij blij van!”

De vraag om iets te doen voor de lhbtq-gemeenschap in Zutphen is duidelijk. Recentelijk is in de gemeenteraad unaniem besloten dat er een regenboogzebrapad komt, naar aanleiding van een petitie van bewoners Jelle Seubring en Jesse Sprikkelman. Honderden mensen hebben deze petitie ondertekend. “Ik ben drie jaar geleden in deze mooie stad komen wonen, maar de lhbtq+-gemeenschap is hier haast onzichtbaar”, stelt bewoner en mede-organisator Erwin Vogelaar. “Met de Pride Walk willen we laten zien dat wij er zijn.”

Op 10 juni start om 16.00 uur de eerste editie van Zutphen Pride op het ’s Gravenhof voor het gemeentehuis. Vanuit daar start een kleurrijke Pride Walk door de Zutphense binnenstad, die eindigt bij kunsthuis Dat Bolwerck, waar in de avond een cultureel programma plaatsvindt rond het thema Pride. Meer informatie over het programma volgt in een later stadium. Geïnteresseerden kunnen op de hoogte blijven via de website www.zutphenpride.nl.