Stedendriehoek

Zutphen krijgt een literair café

ZUTPHEN – Op maandag 16 september vindt de eerste aflevering plaats van Literair Café Zutphen. Te gast zijn dichter-schrijver-vertaler Anneke Brassinga en de grootmeester van het Zeer Korte Verhaal (zkv) A.L. Snijders. Op het programma staan verder een aantal vaste rubrieken, van nieuw verschenen boeken tot in de vergetelheid geraakte schrijvers. Plaats van handeling is Café De Deur. B-FM verzorgt een livestream van de avond.

Onderwerp van gesprek met Anneke Brassinga is niet haar eigen werk, waarvoor ze werd onderscheiden met onder meer de Ida Gerhardt Poëzieprijs (2002), de Constantijn Huygens-prijs (2008) en de P.C. Hooft-prijs (2015), maar dat van de Amerikaanse dichter Walt Whitman (1819-1892), wiens tweehonderdste geboortejaar dit jaar wordt herdacht. Brassinga, oud-inwoner van Zutphen, is een van de 22 dichters die Whitmans beroemde bundel Grasbladen (Leaves of Grass), uit 1855, in het Nederlands vertaalden. 

Na de pauze maakt A.L. Snijders (zie foto) zijn opwachting met de officiële lancering van de pocketeditie van Doelloos kijken. In deze bundel, zijn elfde alweer, staan alle zkv’s uit 2017 en 2018, inclusief alle stukken die hij voorlas op de radio op zondagochtend en zijn wekelijkse bijdragen aan het Vlaamse dagblad De Standaard. Snijders, door Tommy Wieringa de ‘meester van het éénharig penseel’ genoemd, viel in 2010 de Constantijn Huygens-prijs ten deel. 

Literair Café Zutphen wordt negen keer per jaar georganiseerd, van september tot en met mei, telkens op de derde maandag van de maand, met steun van de Gemeente Zutphen. De redactie bestaat uit de schrijvers en dichters Marita Coppes, Sander Grootendorst, Hans Heesen, Sabine Kars, Pieter Bas Kempe, Eke Mannink, Hanz Mirck, Mas Papo, Tim Pardijs en Bas Steman, boekhandelaar Herman Krans, adviseurs Hans Puper (redacteur van Meander e-magazine voor Nederlandstalige poëzie) en Saskia van Schaik (voormalig eindredacteur van de Vpro-programma’s Zeeman met boeken en Brands met boeken) en Naomi Montroos (coördinator).

Aanvang is telkens om 20.00 uur. De entree is vrij.