Stedendriehoek

World Press Photo wederom naar Zutphen

ZUTPHEN – World Press Photo komt opnieuw naar Zutphen met de beste visuele journalistiek van het afgelopen jaar. De allernieuwste tentoonstelling is van vrijdag 6 tot en met zondag 29 juli te zien in de Walburgiskerk. Het is de vierde keer dat Zutphen in de indrukwekkende rij internationale steden is opgenomen waar de foto’s worden geëxposeerd.

De internationale topfotografie en de allure van de stad Zutphen blijken een geslaagde combinatie. De afgelopen jaren bezochten steeds rond de tienduizend mensen de tentoonstelling. Het is de vierde keer dat de tentoonstelling Zutphen aan doet. Een grote groep vrijwilligers spant zich hier elk jaar weer voor in. 

In april koos de internationale jury uit 73.044 inzendingen van 4.548 fotografen uit 125 landen de winnende foto van Reinaldo Schemidt uit Venezuela. Hij fotografeerde José Víctor Salazar Balza toen die vlam vatte tijdens gevechten met de oproerpolitie bij een protest tegen president Maduro in Caracas.

World Press Photo toont al sinds 1955 de meest indrukwekkende nieuwsfoto’s van het jaar, voorafgaand aan de wedstrijd. In verschillende categorieën worden winnaars aangewezen alsmede een ‘overall’ winnaar. Deze iconische foto’s herinneren mensen zich vaak jarenlang. Zoals de winnende foto in 1973 van het napalmmeisje in Vietnam, gemaakt door Nick Ut. Dankzij het werk van deze fotografen blijven heftige gebeurtenissen en misstanden in de wereld niet ongezien.

De tentoonstelling bevat niet alleen foto’s van hard nieuws, ook van hedendaagse kwesties, mensen, dagelijks leven, natuur, sport, reportage en langetermijnprojecten. Openingstijden van de expositie zijn: maandag van 13.00 tot 17.00 uur, dinsdag tot en met zaterdag van 10.30 tot 17.00 uur, zondag van 13.00 tot 18.00 uur. De toegangsprijs is 5 euro, kinderen tot 12 jaar hebben vrije entree. Voor meer informatie: www.worldpressphotozutphen.nl