Stedendriehoek

World Press Photo 19 komt naar Walburgiskerk

ZUTPHEN – World Press Photo 19, de nieuwste editie van de internationale fototentoonstelling, komt naar Zutphen. Het is de vijfde keer dat de beste visuele journalistiek van het voorbije jaar in de Walburgiskerk in Zutphen te zien is. De tentoonstelling duurt van vrijdag 12 juli tot en met zondag 4 augustus.

De  Amerikaanse fotograaf John Moore heeft dit jaar gewonnen. Hij fotografeerde een Hondurees meisje bij de Amerikaanse zuidgrens. Ze huilt terwijl de grenspolitie haar moeder fouilleert. Hoewel zij uiteindelijk niet van haar moeder wordt gescheiden, is deze foto toch symbool geworden van de gescheiden families bij de Amerikaanse grens.

43 winnaars
Behalve Moore selecteerde de jury uit de 78.801 inzendingen van 4.738 fotografen nog eens 42 winnaars in acht verschillende categorieën. Deze winnende foto’s en series vormen samen World Press Photo 19, die over de hele wereld in tientallen landen te zien zal zijn. Zutphen staat vooraan in de wereldtour, tussen onder meer Tokio (Japan) en Auckland (Nieuw-Zeeland).

FotoZomer Zutphen
Dat internationale topfotografie uitstekend past bij Zutphen, is de afgelopen jaren gebleken uit het groot aantal bezoekers (rond de 10.000) en alle andere initiatieven die in de stad ontstaan op het gebied van fotografie en die samenwerken onder de vlag Fotozomer Zutphen. Openingstijden van de expositie zijn: zondag en maandag van 13.00 tot 17.00 uur, dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. De toegangsprijs bedraagt 5 euro. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis entree. Voor meer informatie: www.worldpressphotozutphen.nl