Stedendriehoek

Winnen is nooit saai voor karttalent

EERBEEK/WACKERSDORF – Karter Robert de Haan begon aan het seizoen met de gedachte dat 2019 een leerjaar zou zijn. Leren doet hij nog steeds, maar dan als kampioenschapsleider. Het twaalfjarige supertalent uit Eerbeek snelde in het Duitse Wackersdorf naar een dominante zege tijdens de tweede ronde van het DKM.

Met zijn zege op de Duitse piste toonde Robert opnieuw aan dat hij de overstap naar de prestigieuze OK Junior-klasse uitstekend heeft verteerd. Hij gaat nu aan de leiding in maar liefst drie kampioenschappen: het DKM, de Kart Academy en de WSK Euro Series. En dat in zijn debuutjaar als één van de jongste rijders van allemaal. De snelheidsduivel uit Gelderland kan het zelf maar amper bevatten. “Het gaat goed, ja”, zegt hij eufemistisch. “Dit had ik niet verwacht. Het was eigenlijk een leerjaar, maar ik train goed en heb veel zelfvertrouwen. Ik voel me sterk. Ik ga nu voor de titels. Ik ga in de races proberen steeds de top drie te halen en het liefst win ik natuurlijk.”

Dat Robert snel is, was voorafgaand aan het seizoen natuurlijk geen geheim. Hij won de afgelopen jaren al talloze titels. In 2017 won hij in de Minimax-klasse vrijwel alles wat er te winnen viel en vorig jaar werd hij wereldkampioen door in Brazilië naar de overwinning te denderen tijdens de Rotax Max Grand Finals. Het leverde hem uiteindelijk een stoeltje op in het fabrieksteam van het Italiaanse merk Energy Corse. Maar wie dacht dat hij dit jaar even tijd nodig had om te wennen aan het hogere niveau van de OK Junior, had het dus mis, zo toont hij overduidelijk met zijn topresultaten. En nee, van verzadiging is nog lang geen sprake bij de jeugdige Eerbeker: “Nee joh, winnen is nooit saai. Het geeft een gevoel van overmacht.”