Stedendriehoek

Winnares toneelprijs eert naamgeefster

ZUTPHEN – Karina Holla, de winnares van de naar Theo Mann-Bouwmeester vernoemde Theo d’Or, de jaarlijkse toneelprijs voor de beste actrice, komt op vrijdag 19 april naar Zutphen.

In de middag onthult Holla een gedenkteken aan het pand op Nieuwstad 40, waar ‘Doortje’ (voluit: Theodora Antonia Louisa Cornelia) Bouwmeester op 19 april 1850 werd geboren. ’s Avonds geeft ze in het Luxor Theater, Houtmarkt 64, een speciaal voor de gelegenheid samengestelde voorstelling.

Aanleiding is het tachtigste sterfjaar van de in Zutphen geboren toneeldiva. Het gedenkteken is ontworpen door de Zutphense ontwerper Marc Weikamp. De Theo d’Or wordt sinds 1955 jaarlijks uitgereikt. Onder de winnaars zijn bekende namen als Ellen Vogel, Anne Wil Blankers en Halina Reijn. De uitverkiezing van Karina Holla als beste actrice van 2018 was zowel een verrassing als een meer dan verdiende bevestiging van een lange en indrukwekkende carrière. De 68-jarige actrice en ‘koningin van de mime’ kreeg de prijs voor haar rol in de voorstelling Romp van De Gemeenschap, in de pers ‘een huiveringwekkend goed optreden’ genoemd.

Theo Mann-Bouwmeester was de grootste Nederlandse actrice van haar tijd. Toen ze in 1926 afscheid nam van het toneel, had ze maar liefst 70 jaar op de planken gestaan. Ze speelde behalve in het theater in een aantal zwijgende films, en daarmee is het raakvlak tussen de beide actrices benoemd, want voor Karina Holla is de zwijgende film een belangrijke inspiratiebron. Zo maakte zij voorstellingen over Buster Keaton en Laurel & Hardy. In de eenmalige voorstelling ‘Theo en Karina d’Or’ kan men beide actrices aan het werk zien.

De voorstelling wordt ingeleid door wethouder van cultuur Mathijs ten Broeke en begint om 20.00 uur. Kaartverkoop via de theaterkassa of de website www.luxorzutphen.nl