Stedendriehoek

Winnaars World Press Photo vertellen over werk

ZUTPHEN – De Nederlandse fotografen Carla Kogelman, Jasper Doest en Kadir van Lohuizen vielen in de prijzen bij World Press Photo 2018. Twee van hen komen naar Zutphen om over hun werk te vertellen.

Kogelman won de eerste prijs in de categorie langetermijnprojecten. Zij spreekt op zondag 15 juli in het Luxor Theater. Doest kreeg de tweede prijs in de categorie natuur voor zijn serie over de makaken (sneeuwapen) in Japan en hij geeft op woensdag 11 juli een lezing in het auditorium van de Musea Zutphen.

Vroeger werden de sneeuwapen in Japan vereerd als de heilige bemiddelaars tussen goden en mensen. Nu ze aan de mens gewend zijn geraakt, worden ze vaak gezien als plaag. Ze zijn weliswaar officieel beschermd, toch mogen ze getraind worden voor entertainment. Mensen behandelen ze als kinderen, kleden ze aan en treden met ze op. Toen Doest elf jaar geleden voor de eerste keer de sneeuwapen bezocht in Joshin’etsukogen National Park, op het eiland Honshu, raakte hij erdoor geboeid. Hij zag hoe hun mimiek en hun gedrag overeen kwamen met die van mensen. Met zijn serie hoopt hij bij te dragen aan het behoud van de soort en diens leefomgeving. Op woensdagavond 11 juli vertelt hij over zijn werk in de Musea Zutphen. Aanvang 19.30 uur.

Langetermijnproject
Kogelman volgt sinds 2012 twee zusjes in een klein dorpje (170 inwoners) in het geïsoleerde Waldviertel in Oostenrijk. De zussen leiden een onbezorgd bestaan van zwemmen en (buiten) spelen. Kogelman bezoekt de familie meestal een paar weken in de zomermaanden. Een aantal foto’s uit haar serie maakt deel uit van de World Press Photo 18-tentoonstelling. Kogelman verhaalt op zondagmiddag 15 juli in het Luxor Theater aan de Houtmarkt in Zutphen over haar fascinaties, werkwijze en aanpak. Aanvang 14.00 uur.

Kaarten à 12,50 euro zijn te bestellen op www.worldpressphotozutphen.nl. Met deze kaart krijgen de bezoekers aan de lezing ook de gelegenheid de expositie te bekijken.De tentoonstelling World Press Photo in de Walburgiskerk is geopend van vrijdag 6 tot en met zondag 29 juli. Openingstijden: maandag van 13.00 tot 17.00 uur, dinsdag tot en met zaterdag van 10.30 tot 17.00 uur, zondag van 13.00 tot 18.00 uur. De toegangsprijs bedraagt 5 euro, kinderen tot 12 jaar hebben vrije entree. Het entreebewijs geeft toegang tot zowel World Press Photo als De geschiedenis van de fotocamera.