Stedendriehoek

‘Werken aan toekomstbestendige panden’

ZUTPHEN – Het Wijnhuisfonds, een stichting die zich richt op het aankopen en restaureren van historische panden in Zutphen, heeft een nieuw bestuur. Nel Viersen nam eerder dit jaar de voorzittershamer over van Bonnes Venema.

De toekomstvisie van het Wijnhuisfonds draagt de werktitel ‘Meer dan steen alleen’. De nieuwe voorzitter Viersen: “Nederland verandert en de erfgoedsector verandert mee. Tegenwoordig kijken we verder dan alleen het monument zelf. De omgeving, de functie en interesse van het publiek zijn ook belangrijk. Het Wijnhuisfonds heeft een relevante positie in de binnenstad van Zutphen. Die positie brengt verantwoordelijkheden met zich mee. Een belangrijke taak is het toekomstbestendig maken en houden van onze panden. Dat is een grote opgave die verder gaat dan isoleren en energie besparen. Daarmee zijn we overigens al een aantal jaren geleden gestart. Dat Bolwerck en de Proosdij hebben al geen gasaansluiting meer en op Het Oude Bornhof is in de afgelopen jaren gefaseerd dubbele beglazing aangebracht.”

Collectief proces

Maar er zijn volgens Viersen ook problemen die het Wijnhuisfonds niet in zijn eentje kan oplossen: “Denk aan de vraag: ‘Waar stoken we op als het gas ophoudt?’ Zonnepanelen op ieder monument en een warmtepomp in de achtertuin is geen optie. Dit is een collectief probleem dat vraagt om collectieve oplossingen, samen met gemeente, provincie en andere eigenaren. Als Wijnhuisfonds zullen wij daarin een actieve rol spelen.”