Stedendriehoek

Weer optimaal genieten van belangrijk monument

ZUTPHEN – Het afgelopen halfjaar is de Walburgiskerk ingrijpend verbouwd. De kerk is voorzien van een verwarming en de entree is verplaatst naar de voorkant van de kerk, onder de toren aan de kant van het ’s-Gravenhof . Op zaterdag 1 september nodigt de Walburgiskerk alle inwoners van Zutphen uit om het resultaat van de verbouwing te bekijken en te genieten van dit belangrijke monument van de stad.

Dankzij de verwarming is de kerk voortaan twaalf maanden per jaar te bezoeken en te gebruiken. De afgelopen twintig jaar was de kerk open van april tot en met oktober. In de winter was het zo koud binnen, dat de kerk gesloten was. Behalve tijdens Kerstmis. De kerstnachtdiensten vonden wel gewoon plaats, in dikke winterkleding. Vanaf deze winter zorgt de vloerverwarming voor een aangename temperatuur en warme voeten. In de winter vinden daarom ook meer concerten, tentoonstellingen en andere activiteiten plaats. Ook is de kerk de hele winter doordeweeks en in het weekend open voor belangstellenden en toeristen.

Bredere functie
Sinds twee jaar heeft de Walburgiskerk een nieuwe eigenaar. De Protestantse Gemeente Zutphen kon het onderhoud van de kerk niet meer opbrengen, daarom is de kerk overgedragen aan de Stichting Oude Gelders kerken. Hiermee heeft de kerk ook een bredere functie gekregen. De kerk staat niet alleen meer in het teken van de erediensten maar heeft een brede maatschappelijke functie. Twaalf maanden per jaar open gaat daar zeker aan bijdragen.

Nieuwe vrijwilligers
De organisatie rondom de kerk wordt gedragen door een grote groep vrijwilligers. Zonder hen is een bezoek aan de kerk niet mogelijk en kunnen er bijvoorbeeld geen concerten georganiseerd worden. “Omdat we vanaf dit jaar meer open zijn, zijn we op zoek naar enthousiaste mensen die zich willen inzetten voor de Walburgiskerk. De werkzaamheden zijn zeer divers: het ontvangen van bezoekers tijdens de openstelling van de kerk, het verrichten van allerhande klussen of opgeleid worden tot gids voor de kerk, kerktoren of de Librije”, aldus Arjen Woudenberg. “Wil je vrijwilliger worden, bezoek dan 1 september of tijdens de dagelijkse openstelling de kerk.”

De kerk is op 1 september open van 11.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie: www.walburgiskerk.nl