Stedendriehoek

Waterkracht kanshebber voor Appeltje van Oranje

ZUTPHEN – Elk jaar reikt het Oranjefonds aan drie maatschappelijke initiatieven een Appeltje van Oranje uit. Ook dit jaar is er een Zutphens initiatief dat kans maakt op een Appeltje van Oranje: wijkcentrum Waterkracht. Onderdeel van de selectieprocedure is een Stem-tiendaagse. Van 31 mei tot en met 9 juni kan iedereen een stem uitbrengen. Elke stem doet ertoe, dus steun het Zutphense wijkcentrum met jouw stem.

Het Oranjefonds kiest elk jaar een thema dat past bij de doelen van het landelijke fonds. Dit jaar is het thema ‘Bruggenbouwers in de buurt’ en worden succesvolle buurtinitiatieven die buurtbewoners écht met elkaar verbinden beloond. Initiatieven die contact stimuleren tussen buren die elkaar niet vanzelfsprekend ontmoeten, bijvoorbeeld omdat hun leefwerelden niet overlappen. Dit is bij uitstek waar in wijkcentrum Waterkracht aan wordt gewerkt door een zeer divers team vrijwilligers, de wijkbewoners die er over de vloer komen en de medewerkers van maatschappelijke organisaties die actief aanwezig zijn. Dag in, dag uit zijn ze in Waterkracht samen bezig om te ‘oefenen’ om een échte inclusieve mini-samenleving te zijn.

Waterkracht is een gezellige plek waar je buren ontmoet, met vrienden of een maatje afspreekt of nieuwe mensen tegenkomt. Je drinkt er een goede kop koffie met huisgemaakte taart, je doet er een kaartspel, maakt er huiswerk, pakt een boek uit de kast, speelt een potje tafeltennis of -voetbal of schuift aan bij een activiteit. Waterkracht draait op de inzet van een team waarin vrijwilligers van verschillende leeftijden en achtergronden intensief met elkaar samenwerken en van elkaar leren. De wekelijkse knutselmiddag en beweeg- en wandelgroep en het maandelijks Samen Eten zijn voorbeelden van activiteiten waar wijkbewoners van verschillende (culturele) achtergronden aan mee doen. Andere vrijwilligers- en maatschappelijke organisaties worden uitgenodigd om in Waterkracht actief te zijn om op een laagdrempelige manier contact te hebben met wijkbewoners die zij anders niet zo makkelijk bereiken.

Samen met bijna veertig andere initiatieven is Waterkracht geselecteerd als kanshebber voor een Appeltje van Oranje. Tijdens de stem-tiendaagse kan iedereen een stem uitbrengen en elke stem doet ertoe. Hoe meer stemmen, hoe groter de kans op een nominatie. Uiteindelijk kiest een vakjury uit de tien genomineerde initiatieven drie winnaars die uit handen van koningin Máxima een Appeltje van Oranje en een geldprijs van €25.000 ontvangen.  Een stem uitbrengen op Waterkracht kan via: www.appeltjevanoranje.nl/projecten/wijkcentrum-waterkracht#vote.