Stedendriehoek

Volop aandacht voor ‘de andere Beethoven’

ZUTPHEN – De derde editie van het succesvolle, internationale Beethoven Festival in Zutphen staat dit jaar in het teken van ‘de andere Beethoven’. Het publiek maakt kennis met het relatief onbekende oeuvre van de wereldberoemde componist, uitgevoerd op onverwachte instrumenten, met bijzondere combinaties en krijgt zelfs de mogelijkheid om te dansen op de muziek van Beethoven.

De muzikale driedaagse – van vrijdag 24 tot en met zondag 26 augustus – vindt plaats op verrassende plekken in en tegen de achtergrond van de historische Hanzestad Zutphen. Festivalprogrammeur Emile Engel: “Beethoven is meer dan alleen Für Elise. En ja, die is uiteraard ook te horen, maar we willen ook een andere Beethoven onder de aandacht brengen. Zo schreef Beethoven bijvoorbeeld ook drank- en volksliederen. Deze worden door Maarten Koningsberger ten gehore gebracht. Maar ook laten we Beethoven horen op instrumenten die je niet bij hem zou verwachten: Ferdinand Binnendijk speelt werken van Beethoven op mandoline, Vincent van Amsterdam brengt Beethoven ten gehore op accordeon en Ischar Elias op gitaar. Er wordt zelfs Beethoven op het stadscarillon gespeeld!”
Het Beethoven Festival is een tweejaarlijkse culturele manifestatie waarin de componist Ludwig van Beethoven, zijn muziek en zijn historische betekenis centraal staan. Dit jaar met een uitgebreid programma concerten, masterclasses, dans, theater en meer. Kortom: een unieke muziekbeleving van Beethoven in al zijn facetten.
Het Beethoven Festival opent in de Hanzehof Buitensociëteit met een groots gekostumeerd bal: Het congres danst. Dansers van Stichting Stoud (Stimulering Oude Dans) dansen geheel in stijl op muziek van het Apollo Ensemble (zie foto) onder leiding van David Rabinovich. De historische context van het jaar 1815 in Congres in Wenen is hier leidraad. Uit deze tijd stamt de legendarische uitspraak: Het congres loopt niet, het danst. Engel: “Na afloop kan iedereen de dansvloer op. Een primeur in Nederland: dansen op klassieke muziek in stijl van Beethovens tijd!” Het Hexagon Ensemble brengt hun programma ‘Beethoven & Bewonderaars’. Hannes Minnaar en het Dudok Quartet Amsterdam voeren het 4e pianoconcert uit, ditmaal in de versie voor piano en vijf strijkers.
Voor het publiek staat een divers programma klaar met Beethoven in alle denkbare stijlen op verschillende locaties in het centrum van Zutphen. Zoek je een ludieke Beethoven? Bariton Maarten Koningsberger met het Atlantic Trio brengt Ierse volks- en drinkliederen ten gehore. Een contrastrijke Beethoven? Ga dan naar de vijf cellosonates van Beethoven. Een uitdagende Beethoven is te vinden bij klassiek accordeonist Vincent van Amsterdam, gevolgd door Trio Izhar Elias met Beethoven op gitaren en violen. Beethoven transcending? Ga naar StarkLinnemann Quartet die met zijn jazzcombo onder andere de cellosonate no.3 in een jazzbewerking speelt. Theatermaakster Sabien Custers zet Beethoven in vuur en vlam met een ledshow en poi dance workshop speciaal voor kinderen. Kijk voor het volledige programma en de online kaartverkoop op: www.beethoven-festival.nl .
Tijdens het festival zijn kaarten ook verkrijgbaar via de kassa in het Geelvinck MuziekMuseum, Zaadmarkt 88. Het Informatiecentrum Beethoven Festival is daar ook gevestigd en telefonisch bereikbaar op 0575-472560. Openingstijden zijn vrijdag 24 en zaterdag 25 augustus van 9.00 tot 17.00 uur en zondag 26 augustus van 11.00 tot 16.00 uur. Bij het informatiecentrum is een plattegrond verkrijgbaar met alle festivallocaties. Deze liggen op loopafstand van elkaar in het centrum van Zutphen, met uitzondering van Kapel Op ‘t Rijsselt in Eefde.