Stedendriehoek

Vlaamse gravinnen uit de middeleeuwen

ZUTPHEN – Twee Vlaamse gravinnen uit de middeleeuwen staan centraal in een lezing op woensdagavond 19 februari in de Bibliotheek Zutphen. Schrijfster Thera Coppens vertelt en vertoont het verhaal van Johanna en Margaretha.

Thera Coppens (1947, zie foto) is schrijfster en vooral bekend van haar historische non-fictieboeken. Titels van haar hand zijn onder andere: Antonius Mor, hofschilder van Karel V; Dageraad van Oranje-Nassau; Hortense, de vergeten koningin van Holland. Sophie in Weimar, een prinses van Oranje in Duitsland (2011) en Suzanne en Edouard Manet, de liefde van een Hollandse pianiste en een Parijse schilder (2014) werden beide genomineerd voor de Nederlandse Biografieprijs. Coppens publiceerde bovendien artikelen in onder andere NRC Handelsblad, De Gids, Museumtijdschrift en Nouveau.

In haar laatste boek dringt Thera Coppens door tot de dertiende eeuw, waar een ontzagwekkende vrouw strijd moet voeren tegen de hebzucht van de haar omringende vorsten. Margaretha lag nog in de wieg toen haar ouders stierven en de machtige erflanden Vlaanderen en Henegouwen nalieten aan haar en haar zus Johanna. Na de dood van Johanna bestreed Margaretha vijandige vorsten en pausen en stuurde haar oorlogsvloot af op haar aartsvijand: rooms-koning Willem II, graaf van Holland. Twee eeuwen later gingen haar graafschappen op in het grote Bourgondische Rijk.

Thera Coppens stelt het boek graag voor aan het publiek. Aan de hand van een prachtige PowerPoint-presentatie neemt de auteur de bezoekers mee terug in de tijd. De lezing is op woensdag 19 februari van 20.00 tot 22.00 uur in de Bibliotheek Zutphen, Broederenkerkplein 2; zaal open om 19.30 uur. Entreekaarten (€5,- voor leden van Graafschap bibliotheken en €7,50 voor niet-leden, inclusief consumpties) zijn verkrijgbaar bij de Bibliotheek Zutphen, telefoon 0575-512926. Boekhandel Van Someren & Ten Bosch is present met een boekentafel en Coppens signeert. Reserveren wordt aanbevolen.