Stedendriehoek

Vier dagen in vier seizoenen

BRUMMEN / LAREN – ‘Terug naar de basis’ is een programma om mensen weer tot rust te laten komen en de alledaagse hectiek te doorbreken. Het bestaat uit vier dagen, verspreid over de vier seizoenen. Werken in een moestuin en een ritme van inspanning en rust vormen de rode draad.

Elk seizoen heeft een eigen functie in het programma: voorjaar – zaaien; zomer – oogsten en opnieuw zaaien; herfst – opnieuw oogsten en conserveren en de winter – rusten, bezinnen en genieten.  “Het doel is een beweging op gang brengen om de 24 uurs informatiestroom te doorbreken, terug te gaan naar natuurlijke ritmes van rust en beweging, weer controle te krijgen over je eigen voeding en daarmee een gezondere manier van leven te stimuleren”, vertelt Derk Huizinga.

“Met aarde bezig zijn brengt je in contact met natuurlijke ritmes van activiteit en rust. Door te zaaien, planten, oogsten en conserveren ben je bezig met een primaire behoefte, namelijk je eigen voedselvoorziening. Door in de tuin te werken heb je beweging en hoef je je niet af te peigeren op een sportschool. Door te wandelen beweeg je ook op een natuurlijke manier die rustgevend is. Door wandelen maakt het lichaam bovendien een stof aan waardoor je dingen positiever ziet. En door van de zelf gezaaide groente een maaltijd te bereiden, eet je per definitie gezond. Allemaal simpele bezigheden die iedereen kan verrichten. Daarmee kun je weer meer in contact komen met jezelf. Bovendien bieden de activiteiten handvatten om je dagelijkse leefgewoontes bij te stellen.”

Als retraite en als workshop
Het programma wordt in twee verschillende vormen aangeboden: als retraite en als workshop. De retraite vindt plaats bij retraitecentrum Klein Sion in Brummen. Daar ligt het accent op tot jezelf komen door telkens één dagdeel te werken in de moestuin en één dagdeel te wandelen. De workshop vindt plaats bij de moestuin van Landgoed Verwolde bij Laren (Gld). Daar ligt het accent op bezig zijn met de aarde door twee dagdelen te werken in de ‘moesgaard’. Vanzelfsprekend zijn er tussendoor rustperiodes. Er is plaats voor maximaal 8 deelnemers per locatie.

Beide locaties zijn oases van rust en eenvoud. Klein Sion is een retraitecentrum bij Brummen, bijzonder mooi gelegen tussen de IJssel en de Veluwe. De moesgaard maakt deel uit van het prachtige Landgoed Verwolde bij Laren (Gld).

Meer informatie en aanmelden via dehuizinga@hetnet.nl