Stedendriehoek

Verhuizing na ruim zeshonderd jaar

ZUTPHEN – In de aanloop naar de opening van de tentoonstelling ‘Ik, Maria van Gelre. De hertogin en haar uitzonderlijke gebedenboek’ in Museum Het Valkhof (13 oktober 2018 tot en met 6 januari 2019) in Nijmegen, is vorige week de imposante 14e-eeuwse kaarsenkroon uit de Walburgiskerk van Zutphen verhuisd.

De rijk versierde, smeedijzeren kaarsenkroon hing sinds 1395 in de kerk en had zijn plek sindsdien nooit verlaten. Het object meet 2,70 meter, heeft een diameter van 2,64 meter en weegt naar schatting ruim 200 kilo. Vanwege zijn omvang werd de kaarsenkroon in verschillende stukken gedemonteerd om het te kunnen verhuizen en het museum in te krijgen.

Bijzondere bruikleen
De kaarsenkroon is een van de bruiklenen die direct in verband te brengen zijn met Maria van Gelre. Maria was gravin van Zutphen en vanuit die hoedanigheid bezocht ze meer dan twee jaar na haar huwelijk, in 1407, deze kwartierhoofdstad van Gelre voor het eerst. Ze resideerde in het oude gravenhof en heeft de naastgelegen Walburgiskerk bezocht. De toen pas aangebrachte muurschilderingen en de imposante kaarsenkroon zijn nog altijd te bezichtigen. Niet eerder heeft de kaarsenkroon de kerk verlaten, wat het bruikleen extra bijzonder maakt.
De kaarsenkroon is rond 1395 vervaardigd en is één van de zes Jeruzalemluchters die nog in Europa te vinden zijn. Ze symboliseren het hemelse Jeruzalem, het ‘reisdoel’ van de middeleeuwse gelovige. Daarnaast geeft de kaarsenkroon een kijkje in het middeleeuwse hofleven. Daarbij vallen de wereldse scènes op: een hertenjacht, een liefdespaar onder een boom en zelfs een dansgroep.