Stedendriehoek

Veel animo voor hulp bij stembureau in Brummen

De oproep van burgemeester Alex van Hedel eind vorig jaar om op 17 maart dit jaar mee te helpen op een stembureau, was niet aan dovemansoren gericht. Meer dan honderd inwoners hebben zich bij de gemeente aangemeld.

“Deze betrokkenheid met de democratie doet ons goed”, vertelt de Brummense burgervader met trots. “We willen ondanks het coronavirus de verkiezingen voor de Tweede Kamer in onze gemeente soepel laten verlopen. Dit kan alleen als we hulp krijgen om dit ook echt te doen.” Het lijkt erop dat met deze aanwas van stembureauleden, de bezetting op de diverse stembureaus voldoende gewaarborgd kan worden. Nieuwe aanmeldingen zijn dus niet meer nodig.

Naast de inwoners die zich nu nieuw hebben gemeld, beschikt de gemeente Brummen ook over een grote groep ervaren stembureauleden. De gemeente is op dit moment in overleg met deze personen of zij maart dit jaar inzetbaar zijn. “We kiezen hierbij zoveel mogelijk voor een persoonlijke benadering. Immers, een deel van deze vaste groep mensen is op leeftijd, en als gemeente willen we kwetsbare personen bij deze verkiezingen beschermen”, licht Van Hedel toe.

Voorbereidingen

Van Hedel verwacht in de loop van deze maand het beeld over de bemensing van stembureaus compleet te hebben. “Dat is belangrijk, want vanwege het coronavirus is het aantal leden op een stembureau deze keer niet 6 maar 8 personen. Dit vooral om goed toezicht te houden op de extra coronamaatregelen die bij een stembureau gelden. De verkiezingen moeten veilig verlopen, zowel voor de kiezer als voor de leden van het stembureau.” Meer informatie over de verkiezingen is te vinden op een speciale pagina op de gemeentelijke website: www.brummen.nl/verkiezingen.