Stedendriehoek

Tussen Bodemschat en Schroot

ZUTPHEN – Op zaterdag 12 oktober kunnen schatgravers, bodemspitters en geschiedenisfanaten hun hart ophalen in het auditorium van de Musea Zutphen. De Zutphense en Nederlandse bodem zit vol bijzondere bodemschatten. “Heb jij iets gevonden waarvan je niet zeker weet wat het is of ben je benieuwd naar de herkomst? Kom dan tussen 13.00 en 17.00 uur langs bij de Musea Zutphen. In het auditorium zitten de Zutphense archeologen voor je klaar tijdens de eerste editie van ‘Tussen Bodemschat en Schroot’. Zij kunnen je alles vertellen over je vondst en jij mag ze het hemd van het lijf vragen”, aldus Anne Stolwijk.

“Het kan zijn dat je even moet wachten voordat je aan de beurt bent, maar ondertussen kun je in de vitrines in het auditorium de bodemschatten bekijken die verschillende kinderen uit Zutphen gevonden hebben. Je kunt natuurlijk ook een bezoek brengen aan het Stedelijk Museum Zutphen, dat vol ligt met de meest bijzondere archeologische vondsten, zoals het Viking-slachtoffer uit 882.”

Alleen op zaterdag 12 oktober stellen de Zutphense archeologen het Archeologie Lab Keramiek en het Archeologie Lab IJzer open voor publiek. “Als bezoeker van het Stedelijk Museum Zutphen bieden wij je al een uniek doorkijkje naar deze werkplaatsen, maar op deze dag mag je ze bezoeken. Kijk je ogen uit: scherven, botten en de meest recente vondsten worden getoond. Restauratiewerk wordt letterlijk onder je neus gedaan, nog nooit kwam je zo dichtbij. De Zutphense archeologen nemen kleine groepen mee om het keramieklab en ijzerlab te bekijken. Dit kan alleen op 12 oktober tussen 13.00 en 17.00 uur. Mis het niet!”

’s Ochtends tussen 10.00 en 11.00 uur ontmoeten bezoekers Vikingen, Franken en Friezen op het ’s Gravenhof voor de Musea Zutphen. “Wat ze daar doen? Daar moet je zelf achter zien te komen. In de kelders van het Stedelijk Museum Zutphen ontdek je alles over de geschiedenis van Zutphen en welke rol de Vikingen en Franken hierin gespeeld hebben.”

Middeleeuwse markt
Op 12 en 13 oktober is Erve Eme dé plek voor de grootste middeleeuwse markt van Oost-Nederland. Bijzondere handelaren, vaardige ambachtslieden en woeste krijgers zullen Erve Eme deze dagen bewonen en Vikingen, Franken, Friezen en Saksen zullen strijden om een plek in deze nederzetting. Kinderen kunnen meedoen met ‘schatgraven’ en bijzondere bodemvondsten natuurlijk langsbrengen bij het Stedelijk Museum Zutphen.