Stedendriehoek

Theaterlezing ‘Fotoshow des Vaderlands’ + avondopenstelling World Press Photo

World Press Photo Zutphen en Musea Zutphen organiseren op 26 juli een unieke avond met de Fotograaf des Vaderlands Jan Dirk van der Burg. In deze intieme setting verrast Jan Dirk van der Burg je met zijn niet te missen fotospektakel ‘Fotoshow des Vaderlands’.

Fotoshow des Vaderlands
‘Een ontregelend fotospektakel waarin de zegeningen van onze online beeldcultuur worden gevierd. Een fotocomedy-show over de kunst van kantoorfotografie, catastrofaal hoerenbezoek en opvallende haartrends onder wethouders. Fotograaf Jan Dirk van der Burg herschikt zijn portfolio én de wereld in zijn laptop en komt met verbijsterende resultaten. Het begrip diashow naar een nieuwe dimensie. Als je bent uitgelachen, is je blik op de mensheid nooit meer hetzelfde.’ – De Theaterkrant en De Volkskrant

Jan Dirk van der Burg (1978) fotografeert, filmt en maakt fotocomedy. Zijn bekendste werk is het fotoboek Olifantenpaadjes (2011), een optimistische aanklacht tegen een landschappelijke misstand en een ode aan de kortste weg van A naar B. Daarnaast bundelde hij ongevraagd de 10 opmerkelijkste twitteraccounts van Nederland in de Tweetbundelbox (2016). Sinds hij in 2004 afstudeerde met een serie over Kantoorcultuur opereerde hij in een fotografische nichemarkt van inspraakavonden, vergaderingen en cursussen. De wereld onder het systeemplafond. Ook maakte hij een verhaal over de laatste dagen van Venus Sex Cinema, de oudste sexbioscoop van Amsterdam (Foam 2009), inventariseerde hij de Nederlandse ode aan Nelson Mandela met Stefanie Grätz (After Mandela, 2013) en publiceerde hij het beste werk van de Iraanse censuurdienst in de publicatie Censorship Daily (2012). Hij is lid van het self publishing collectief DIABP. Daarnaast heeft hij en wekelijkse beeldcolumn #heerlijkgenieten in Volkskrant Magazine, maakt hij met Marcel van Roosmalen de serie Nederland onder het Systeemplafond voor De Correspondent en heeft hij een theatervoorstelling over zijn werk én de online beeldcultuur – ZIE JE NIET VAAK uw favoriete fotoshow – die hij deze zomer op de parade speelde samen met Flavia Faas.