Stedendriehoek

Terug in de tijd

ZUTPHEN – Op zaterdag 25 augustus verzorgt Koetsiersvereniging Achter ’t Peerd uit Eefde voor de 13e keer de Nachtrit van Zutphen. Zowel toeschouwers als deelnemers gaan terug in de tijd naar begin 1900, zeker als rond 21.40 uur meerdere verlichte authentieke aanspanningen de binnenstad binnenrijden.

De nachtrit in Zutphen en omgeving wordt geroemd om de uitstraling die de Hanzestad Zutphen heeft, als daar in de schemering en in het duister meerdere verlichte authentieke aanspanningen zich door de oude binnenstad verplaatsen. De nachtrit wordt dit jaar voor het eerst gecombineerd met verlichte fluisterboten over de Berkel en de Grote Gracht (Het Berkelfestival). Op verschillende locaties en natuurlijk langs de route kan het publiek de rijtuigen bewonderen: bij het aanspannen op het parkeerterrein van de Hanzehal en natuurlijk bij de start, de stops in Empe en bij het restaurant de Gracht aan de Paardenwal in Zutphen.

De vaak schitterende rijtuigen – enkelspan, tweespan en ook vierspan – vertrekken tegen 18.00 uur vanaf de Hanzehal, voor een buitenrit in de omgeving van Zutphen, met omstreeks 19.30 uur een stop voor een hapje en een drankje bij verenigingsgebouw ‘t Oortveld in Empe. Bij de eerste rust worden tevens de prijzen uitgereikt van de presentatie.

Hier vandaan vertrekt de stoet weer naar Zutphen, om tegen 21.00 uur te arriveren op de parkeerplaats de Paardenwal achter Gasterij de Gracht. Om 21.40 uur gaan de fluisterboten het water op en vertrekken de verlichte koetsen door de binnenstad via de Isendoornstraat, Nieuwstad, Burgemeester Dijckmeesterweg, Jacob Damsingel en de Berkelsingel. Rond 22.00 uur rijden de koetsen twee keer over de markt en komen uit bij de Tademastraat. Vanaf daar loopt de route weer langs de Berkel, via de Graaf Ottosingel tot aan de Berkelsingel. Op verschillende plekken kruisen de koetsen en de verlichte fluisterboten elkaar en zorgen voor een sprookjesachtig beeld in de binnenstad van Zutphen.

Voor meer informatie: www.achtertpeerd.com of www.facebook.com/achtertpeerd