Stedendriehoek

Sprookje van 1001 Nacht

WARNSVELD – Het is een sprookje van 1001 Nacht op zaterdag 26 oktober van 17.00 tot 22.00 uur in ’t Nut in Warnsveld: een Arabisch muziek- en dansfeest, voor Nederlanders, buitenlanders, asielzoekers en statushouders. Een feest in oriëntaalse sferen, met oosterse lekkernijen, Irakese, Syrische en Nederlandse musici, klassieke Egyptische dans, een workshop Arabische percussie en vrij dansen voor iedereen.

Eén van de initiatiefnemers is het Netwerk Migranten Muzikanten, dat zich onder leiding van Zutphenaar Crispijn Oomes heeft ingezet om vluchtelingen met een muziekopleiding een kans te bieden zich in Nederland te ontplooien. Daartoe heeft het Netwerk gevluchte musici uit bijvoorbeeld Syrië of Eritrea in contact gebracht met Nederlandse muzikanten. Dat heeft onder andere geleid tot samenwerking op muzikaal gebied en muzikale kruisbestuivingen. Op 26 oktober laten de musici van het Orchestre Al Jamal zien dat muziek bij uitstek een middel is tot wederzijdse kennismaking en verbroedering.

De andere initiatiefnemer is Fidance, een dansschool voor oriëntaalse dans in Deventer, onder leiding van Emine Topbac. Getalenteerde danseressen van Fidance laten prachtige voorbeelden zien van klassieke Egyptische vrouwendans. Oriëntaalse dans is dansen met het hart in plaats van met het hoofd. Het gaat hier niet om aangeleerde pasjes, maar juist om veel improvisatie, met het hart bij de muziek.

Hoofdrolspeler is het Orchestre Al Jamal, onder leiding van de Syrisch-Palestijnse zanger, ud- en qanunspeler Mouafak al Jamal, die sinds 2015 in Nederland woont. Het orkest laat een breed spectrum horen van klassieke en moderne Arabische muziek uit Syrië, Irak en Egypte, variërend van melancholische klaagliederen, wanhopige liefdesliederen tot en met opzwepende Palestijnse dabke-dansen. Andere instrumenten zijn viool, ney, contrabas en diverse Arabische slagwerkinstrumenten.

Het publiek krijgt volop kansen om mee te dansen. Het is de kunst om je te laten leiden door de vreemde Arabische klanken, ritmes en toonladders. In de middag kan het publiek lesnemen bij de bekende Irakese slagwerkspeler Sattar Al Saadi. Ook verbroederend werkt een oosterse vegetarische maaltijd, met bijzondere culinaire specialiteiten uit Turkije, Syrië en Palestina.

Het Arabische feest vindt plaats in het Nutsgebouw, Breegraven 1 te Warnsveld. Om 17.00 uur begint de workshop Arabische percussie. Om 18.30 uur kan men aanschuiven voor de oosterse maaltijd. Het concert met dansdemonstraties begint om 19.30 uur. Daarna is er gelegenheid voor iedereen om vrij te dansen op Arabische live-muziek. Het wordt gewaardeerd als het publiek verschijnt in passende kleding.

Het verdient aanbeveling om te reserveren. Voor de oosterse maaltijd is dit verplicht. Men kan uiterlijk donderdag 24 oktober een mail sturen naar info@migrantenmuzikanten.nl  (vermeld uw naam en voor welk onderdeel u zich wilt aanmelden). Op de dag zelf zijn er ook kaarten verkrijgbaar aan de kassa. Meer informatie: www.migrantenmuzikanten.nl