Stedendriehoek

Speciale vertoning verzetsfilm

ZUTPHEN – Ter herdenking van 75 jaar vrijheid vertoont Luxor Theater, Houtmarkt 64, op dinsdag 11 februari de film Bankier van het verzet (2018). Het betreft het waargebeurde verhaal over Nederlands grootste verzetsheld Walraven van Hall, die van 1931 tot 1940 in Zutphen woonde. Vanwege de speciale link met Zutphen zal de zoon van Walraven van Hall bij de film aanwezig zijn. Aanvang: 20.00 uur.

Grootste bankfraude
Als bankier Walraven (Wally) van Hall, gespeeld door Barry Atsma, in de Tweede Wereldoorlog wordt gevraagd of hij zijn financiële contacten voor het verzet wil inzetten, aarzelt hij niet lang. Samen met zijn broer Gijs van Hall, de latere burgemeester van Amsterdam, bedenkt Wally een riskante constructie om grote leningen af te sluiten waarmee het verzet gefinancierd kan worden. Als ook dat niet genoeg is plegen de broers de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis: tientallen miljoenen guldens worden onder het oog van de bezetters de Nederlandse bank uit gesluisd. Maar hoe grootschaliger de operatie wordt, hoe meer mensen er vanaf weten. Iedere dag neemt de kans toe dat iemand dat ene foutje maakt dat een einde kan maken aan de daden en het leven van de bankiers van het verzet.

Van Hall en Zutphen
Walraven van Hall werd in 1906 geboren als zoon uit een Amsterdams bankiers- en ondernemersgeslacht. Hij wilde eigenlijk zeeman worden, maar oogproblemen stonden dit in de weg. Zijn broer regelde voor hem een baan als bankier op Wall Street in New York. Nog geen jaar later zet hij zijn loopbaan in de banksector voort in Zutphen. Woonachtig aan de IJsselkade werkte hij als directeur bij de naastgelegen bank Oyens en Van Eeghen op de hoek met de Marspoortstraat. Twee maanden voor de inval van de Duitsers in Nederland verhuisde hij met zijn zwangere vrouw Tilly en hun twee kinderen naar Zaandam, waar hij firmant werd bij het bankiers- en effectenkantoor Wed. J. te Veltrup & Zoon.

Kaartjes voor de voorstelling zijn verkrijgbaar aan de kassa of via www.luxorzutphen.nl