Stedendriehoek

Spannende literaire strijd in zicht

ZUTPHEN – Op zondag 4 november vindt de laatste presentatieronde plaats van de zes kandidaten die de nieuwe stadsdichter van Zutphen 2019-2020 willen worden. Egbert van Hattem, Merel Hubatka, Inès Kok van Triest, Otteline van Panthaleon van Eck, Jet Rotmans en Greetje Scholten dragen ieder twee gedichten voor in het auditorium van de Musea Zutphen in het Hof van Heeckeren. De kandidaten zijn aan elkaar gewaagd, dus het belooft een onderhoudende en spannende literaire strijd te worden.

Tijdens de goed bezochte eerste presentatieronde tijdens het Open Monumentenweekend, was aan de kandidaten gevraagd om een van de twee gedichten te wijden aan dit evenement, dat ‘Europa’ als thema had. Voor deze tweede ronde zijn de dichters gevraagd om zich voor één van hun twee gedichten te laten inspireren door de historische collectie van het Stedelijk Museum Zutphen of de kunstcollectie van Museum Henriette Polak.

Op basis van de twee presentatierondes formuleert de jury, bestaande uit burgemeester Annemieke Vermeulen (voorzitter van de jury), de huidige stadsdichter Mas Papo (zie foto), Myrthe Andriessen (docent), Hans Heesen (directeur Luxor) en Peter Jan Vermeij (tekstschrijver), de voordracht voor de nieuw te benoemen stadsdichter. In hun oordeel weegt de kwaliteit van de gedichten in het algemeen en – in deze ronde – de wijze waarop de dichters hun woorden extra zeggingskracht weten te geven door hun uitvoering en presentatie in het bijzonder, sterk mee. 

Van 14.00 tot 16.00 uur kan men de optredens gratis bijwonen en aansluitend genieten van een heerlijke High Tea in het Museumcafé, waarbij de dichters aanwezig zijn. Op vertoon van het entreebewijs krijgt men een korting van bijna €10,- op het High Tea-arrangement. Wie de presentatieronde wil bijwonen, kan zich tot uiterlijk donderdag 1 november opgeven via e-mail info@museazutphen.nl; daarbij kan men zich ook meteen aanmelden voor het High Tea-arrangement. 

Manifestatie
De feestelijke bekendmaking van de nieuwe Stadsdichter 2019-2020 vindt, gewoontegetrouw, plaats op Gedichtendag, donderdagavond 31 januari 2019. Die avond neemt de huidige stadsdichter Mas Papo afscheid. Ter gelegenheid daarvan verschijnt een bundel met zijn gedichten uit de termijn 2017-2019.