Stedendriehoek

Smullen tijdens Chocoladefestival

ZUTPHEN – Het is dit jaar alweer de 17e editie van het jaarlijks terugkerende Chocoladefestival. Op zondag 29 september staat Zutphen van 12.00 tot 17.00 uur in het teken van chocolade. De beste chocolade, van de allerbeste cacaobonen. Jaarlijks trekt dit smakelijke festival duizenden chocoladeliefhebbers vanuit het hele land. Ook dit jaar is er, verspreid door de hele binnenstad van Zutphen, een gevarieerd en smakelijk programma samengesteld voor jong en oud. Met onder meer een tentoonstelling van het Cacaomuseum uit Amsterdam, een ontmoeting met Willy Wonka, de Kids Color Run en boven alles: heel veel chocolade!

Huub Janson: “De oorsprong van het festival begon 17 jaar geleden als een open dag. Dat beviel zo goed, dat het jaar er op werd besloten het Chocoladefestival voort te zetten.” Inmiddels is het evenement een gebeuren waar veel mensen van genieten. Het festival wordt door Huub en zijn dochter Rineke in goede banen geleid. “Er komen onder andere 11 chocolatiers uit Nederland. Stuk voor stuk zijn dit gerenommeerde chocolatiers die deze dag in Zutphen hun kunsten vertonen. Maar ook Zutphense ondernemers dompelen zich onder in chocola: zo geven banketbakkers demonstraties en brengen cafés chocola samen met hun bier- en wijnaanbod. Bovendien is het koopzondag, dus kan er ook gewinkeld worden tussen het chocola eten door. Uiteraard is er ook voor kinderen van alles te beleven. Zij kunnen onder andere genieten van de chocoladefontein, plaatsnemen in de zweefmolen of lekker uitrusten en uitbuiken op het Kinderplein. Het thema is Afrika.

Duurzame chocolade
Eerlijke chocolade staat centraal op Chocoladefestival Zutphen. Huub licht toe: “Net als in ons Bonbonatelier werken we op het Chocoladefestival zoveel mogelijk met eerlijke chocoladeproducten, afkomstig van cacaoboeren die zijn aangesloten bij het Quality Partner Program van Callebaut en de Cocao Horizons Foundation. Voor ons is dat heel belangrijk, juist ook op zo’n grootschalig festival!” Tijdens het festival staat alles in het teken van chocolade, voor het hele gezin. Wil je meer horen over de geschiedenis van chocolade? Wil je een beeldhouwer aan het werk zien met chocolade? En natuurlijk… wil je chocolade proeven? Kom dan vooral naar Zutphen voor het lekkerste festival van het jaar. 

Over Janson
Loop je bij Janson naar binnen, dan komt de meteen de heerlijke geur van ‘echte’ chocolade je tegemoet. Hier wordt de chocolade eigenhandig, achter in de zaak, gemaakt. “Wij verkopen 72 procent chocolade (naast de overige soorten); een hoog cacaogehalte dat de beste smaak levert.” Eerlijke chocolade, waar de boeren een goede prijs voor krijgen; dat is waar Janson voor staat. Bij de chocolaterier is het ook mogelijk workshops te volgen. Hiervoor kun je individueel of als groep inschrijven. Tijdens een workshop leer je veel over chocolade en ga je er natuurlijk mee aan het werk. 

Praktische informatie Chocoladefestival
Datum: zondag 29 september van 12.00 tot 17.00 uur. De locatie is de gehele binnenstad van Zutphen. Meer informatie over het programma via: www.chocoladefestival-zutphen.nl. Een plattegrond met programma is ook verkrijgbaar bij VVV Zutphen aan Houtmarkt 75. Bezoekers wordt aangeraden met het openbaar vervoer naar Zutphen te komen. Kom je toch met de auto, dan is er voldoende parkeergelegenheid in de nieuwe parkeergarage achter het NS-station in Noorderhaven.