Stedendriehoek

Samen gaan voor duurzame sociale huurwoningen

BRUMMEN/EERBEEK – Betaalbaar wonen voor mensen met een bescheiden inkomen èn zorgen voor duurzame sociale huurwoningen. Dat zijn de belangrijkste afspraken die woningcorporatie Veluwonen, huurdersorganisatie Samen Eén en de gemeente Brummen hebben gemaakt voor 2019. Vorige week zetten de drie partijen hun handtekening onder deze prestatieafspraken.

De komende jaren staat het verduurzamen van de sociale huurwoningen voorop. Marco de Wilde (directeur Veluwonen): “Denk daarbij aan het uitstekend isoleren van de huizen en het leggen van zonnepanelen. De kwaliteit van de huizen verbetert en daarmee ook het wooncomfort. Bewoners krijgen warme en energiezuiniger huizen.”

Het betaalbaar houden van huurhuizen staat ook centraal in het huurbeleid. Elk jaar gaan de huren gemiddeld omhoog met het inflatiepercentage. Geert van den Hoogen (Samen Eén): “De gemeente, Veluwonen en wij willen een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit. Daarom krijgt de ene huurder soms een huurverlaging, terwijl de andere huurder een kleine verhoging krijgt. En doordat de energierekening omlaag gaat, blijven huizen beter betaalbaar.”

Het aantal sociale huurwoningen moet op peil blijven. Margriet Wartena (wethouder gemeente Brummen): “We maken samen plannen voor nieuwe huizen op vrijkomende schoollocaties in Brummen en Eerbeek. Tegelijkertijd hebben we ook afgesproken dat Veluwonen elk jaar ongeveer 20 huizen verkoopt. Zo blijven verkoop en nieuwbouw in balans.”