Stedendriehoek

Rookie Robert de Haan uit Eerbeek stormt naar wereldtitel karten!

EERBEEK/CONDE – Pas twaalf jaar oud, nog rookie in de Rotax Max Junioren-klasse en toch al de beste van de wereld. Karter Robert de Haan uit Eerbeek flikte het zaterdag in Brazilië tijdens de Rotax Max Grand Finals! In een enerverende finale denderde hij van poleposition naar zijn eerste wereldtitel in een carrière die steeds meer en steeds grotere hoogtepunten kent.

Het was een verbouwereerde Robert die zijn verhaal deed. “Toen ik als eerste over de finish kwam dacht ik: is dit een grap of zo? Ik kon het niet geloven dat ik wereldkampioen was geworden”, zei hij met ongeloof in zijn stem. “Maar nu begin ik het wel te beseffen. Ik had van tevoren gehoopt op een plaats in de top vijf. Nu ben ik gewoon wereldkampioen. Dit is het hoogste van het hoogste. Ik ben echt de beste.”

De Junioren-klassen is tijdens de Rotax Max Grand Finals – waaraan afgelopen week 392 rijders uit ruim vijftig landen meededen – traditioneel één van de sterkst bezette categorieën. Dat Robert als rookie (eerstejaars rijder) erin slaagde meteen de wereldtitel te winnen, is een ongekend knappe prestatie.

Toch hoefde dat niet echt te verbazen. Robert werd dit seizoen al vice- en rookiekampioen in het hoog aangeslagen Nederlands kampioenschap. Bovendien had het supertalent uit Gelderland tijdens de voorgaande twee edities van de Grand Finals al bewezen een topper te zijn. Vorig jaar werd hij in de Minimax-klasse vijfde en in 2016 werd hij vicekampioen in de Micromax-klasse.

Dat Robert net als de afgelopen twee jaar ook tijdens het WK in Brazilië snel zou zijn, werd al duidelijk tijdens de eerste trainingen. Op International Circuito Paladino in Conde reed hij meteen de snelste tijd. “Toen dacht ik: het moet kunnen lukken deze week. We zaten sowieso de hele week in de top vijf. Daardoor hebben we nog verschillende dingen voor de afstelling van de kart kunnen proberen.”

Na de winst in de prefinale startte hij in de finale van poleposition. Tijdens de belangrijkste race van zijn leven sloeg hij direct een gaatje met de nummer twee. Daarna reed hij ronden lang onbedreigd aan kop. In de slotfase kwam de Nieuw-Zeelander Jaiden Pope echter langzaam maar zeker dichterbij. Robert: “En in de laatste twee ronden zat hij in mijn slipstream. In de laatste ronde bleef ik heel rustig en dacht: nu een ronde lang stampen en tegelijkertijd netjes rijden, zodat ik geen fouten maak. Dan zou ik wereldkampioen zijn.”

Zijn verklaring voor het feit dat hij in zijn eerste jaar in de Junioren-klasse al zo goed is? “Ik heb dit jaar heel veel getraind, veel samen gereden en heel veel met data gedaan. Ik heb zo heel veel geleerd dit jaar.” Hij heeft daarvoor vooral veel te danken aan de kennis en expertise van teammanager en monteur Dennis de Bruin van CRG Holland, zijn begeleider en trainer op de baan Dennis Tijs en met zijn mentale en fysieke coach Debby Hanssen.

Dat hij in Brazilië wereldkampioen werd, was de ultieme kers op de taart voor Robert. Een bijzondere reis, een bijzondere ervaring, de mooiste in zijn leven bovendien. “Het was wel erg ver weg. Bijna aan de andere kant van de wereld. Ik heb wel gezien dat veel mensen hier arm zijn. Maar echt veel heb ik er niet van meegekregen. Ik was hier voor het racen. Super om dan als wereldkampioen terug naar huis te gaan!”

Foto’s: KartXpress.com