Stedendriehoek

Rode knop opent deuren voor ongekend talent

ZUTPHEN – Met een knipoog naar talentenshow The Voice heeft De Zutphense Uitdaging de zeven maanden durende netwerkhappening The Challenge afgetrapt. Het betreft een initiatief van verschillende ondernemers en sociale instellingen en draait om het openen van deuren voor mensen met ongekend talent.

Mensen die op dit moment niet als vanzelfsprekend mee kunnen komen in het reguliere sollicitatie- of arbeidsproces, maar wel over talenten beschikken die waardevol kunnen zijn voor bedrijven. Bijvoorbeeld iemand met een beperking die op zoek is naar passend werk, een statushouder met opleiding maar die de taal nog niet volledig beheerst, een jongere die even vastgelopen is of iemand die na het overwinnen van een verslaving weer zijn weg zoekt naar de arbeidsmarkt. Met een gegeven kans en soms een beetje extra tijd en aandacht van een werkgever kunnen hun talenten beter worden benut.

Tijdens The Challenge worden verschillende activiteiten georganiseerd, met als hoogtepunt een evenement waarbij werkgevers – net als bij The Voice – in de jurystoelen zitten en werkzoekenden op het podium hun werkdroom delen. Is er een klik, dan wordt de rode knop aangeslagen en draait de stoel. De organisatie zorgt ervoor dat niemand die zich zo durft te presenteren, onbeloond naar huis gaat. Hoe groot de Match uitpakt is echter wel aan de deelnemers zelf. Ook aan nazorg van de Matches is gedacht.

Sommige mensen willen hun werkdroom liever niet op het podium presenteren; zij kunnen dan ook meedoen op andere manieren. Zo worden er ook Matches gemaakt door bijvoorbeeld filmpjes te gebruiken, rode knoppen in te spreken als ‘sollicitaties’ en slimme koppelingen in netwerken te maken. Ook wordt een mobiele App gelanceerd, om de profielen van de mensen die dat willen te presenteren.

De eerste Match is inmiddels al gemaakt; de grote rode matchknop werd hiervoor tijdens de aftrap in de hal van het stadhuis symbolisch aangeslagen door wethouder Annelies de Jonge, ondernemer Roderik de Wilde en tot voor kort werkzoekende Petra Fokkema. Roderik en Petra hebben elkaar als werkgever en werknemer gevonden. Wethouder Annelies de Jonge: “The Challenge is een heel mooi initiatief van de Zutphense Uitdaging om meer mensen aan het werk te helpen. Ik ben er trots op dat zo’n initiatief vanuit de samenleving ontstaat en dat mensen en bedrijven de verantwoordelijkheid voelen en nemen om medebewoners een nieuwe kans te geven.” Roderik de Wilde, de ondernemer achter DWR Notarissen, vult aan: “Jezelf vinden in een baan waarvan je geniet is een groot goed.” Petra Fokkema is het daar roerend mee eens: “Het is een ontzettend leuk team bij DWR Notarissen en ik ben heel erg blij dat ik daar een kans krijg. Eindelijk toekomstperspectief!”

De rode Matchknop zal nog veel vaker op verschillende plekken terugkomen; iedereen die op zijn of haar werk aandacht wil vragen kan een kleine versie van de knop gratis bestellen en uitdelen. Sla je erop, dan stelt de Matchknop de vraag: ‘Wie help jij vooruit?’ Maar ook kunnen de knoppen persoonlijk worden ingesproken. Kosteloos bestellen kan via een mailtje aan info@zutphenseuitdaging.nl .