Stedendriehoek

Reis langs de historie van de barokmuziek

ZUTPHEN – Het Zutphens Barok Ensemble pakt op zijn veertigste verjaardag uit met muziektheater op zaterdag 10 juni in de Hanzehof in Zutphen. In een toegankelijke voorstelling vol zang, dans en spel maakt het publiek in anderhalf uur een reis langs de historie van de barokmuziek.

“De productie Timon de Onsterfelijke is een combinatie van barokmuziek, barokdans en theater; een unieke combinatie in de geschiedenis van ons orkest. We zijn blij en trots met de medewerking van sopraan Johannette Zomer en bariton Jasper Schweppe”, vertelt Rudi Grevink. “Het Zutphens Barok Ensemble is een van de weinige orkesten in Nederland die barokmuziek willen spelen op de manier waarop het in de barokperiode waarschijnlijk geklonken zou hebben. Naast de speelstijl betekent dat ook dat we gebruik maken van oude instrumenten of kopieën daarvan en een artistiek leider – Elin Eriksson – die deskundig is in de barokke uitvoeringspraktijk.”

Orakel

Hoofdpersoon in het muziektheater is Timon van Athene, uit Zutphen. Van de bloeiperiode van de barokmuziek in de 17e eeuw reist hij via de neergang in de 18e eeuw en het 19e-eeuwse dieptepunt naar de voorzichtige opbloei begin 20e eeuw en de revival in de zestiger jaren. Hij eindigt in het heden, bij zijn eigen veertigste verjaardag en het jubileum van het Zutphens Barok Ensemble. Tijdens zijn reis wordt Timons geweten voortdurend op de proef gesteld door een geheimzinnig en rap van de tongriem gesneden orakel. Ga er maar aan staan…

De muziek van Henry Purcell – gebaseerd op de stukken Timon of Athens en The Gordian Knot Untied – staat in deze voorstelling centraal en wordt uitgevoerd door het Zutphens Barok Ensemble onder leiding van Elin Eriksson. Sopraan Johannette Zomer en bariton Jasper Schweppe vertolken daarbij de hoofdrollen in de aria’s. Het historische dansgezelschap Triomphe & Enchantement, dat ook het veertigjarig jubileum viert, tekent voor de dans. Dansmeester Frank Perenboom maakte speciaal voor de gelegenheid nieuwe choreografieën. Het verhaal van Timon wordt gespeeld door acteur Martin van Tulder, maar ook hierbij doen orkest, solisten en dansers een niet te missen duit in het zakje.

De toegangsprijs bedraagt €22,50, voor bezoekers tot en met 16 jaar of bewoners van het AZC €12,50. Informatie en kaartverkoop: www.zutphensbarokensemble.nl en www.hanzehof.nl