Stedendriehoek

Rafelranden van schoonheid in Museum Henriette Polak

ZUTPHEN – Museum Henriette Polak toont vanaf zaterdag 6 juli de hedendaagse fototentoonstelling Paradise Lost. De tentoonstelling toont foto’s van overweldigende schoonheid met een diepere laag die deze esthetiek versterkt of in twijfel trekt.

De kunstwerken balanceren op de grens tussen werkelijkheid en verbeelding. Door het tonen of juist achterwege laten van de rafelranden van schoonheid, laat Paradise Lost ons nadenken over onze eigen kijk op de wereld. Die controverse, het gegeven dat kunst alternatieve vragen oproept en aanzet tot reflectie, is wat de ING met haar collectie beoogt en wat Paradise Lost weerspiegelt. Met kunstwerken van kunstenaars als Erwin Olaf, Woody van Amen, Rosemary Laing, Ruud van Empel, Wout Berger en Melanie Bonajo. Tiana Wilhelm, directeur Musea Zutphen: “Dankzij de samenwerking tussen Museum Henriette Polak en ING worden parels uit de hedendaagse fotografie uit de ING Collectie bereikbaar voor het grote publiek.”

Diverse kunstenaars tonen paradijselijke voorstellingen, die geen werkelijkheid kunnen zijn. In Woody Amen’s Mata Hari confronteert de kunstenaar het publiek met de eigen beeldvorming en utopische ideeën van het paradijs. In de foto van Ruud van Empel, World #23 en Melanie Bonajo foto’s uit de serie Last child in the woods, speelt de onbevangenheid en het magische universum van kinderen een grote rol. De werken nemen de kijker mee op reis naar het groene en kleurrijke paradijs zoals het nog bestaat in de belevingswereld van het kind. 

Naast paradijselijke beelden bevat de tentoonstelling ook verschillende werken van onder anderen Erwin Olaf, Bownik, Elspeth Diederix, Carina Hesper en Holger Niehaus die refereren aan klassieke stillevens.

Gelijktijdig met Paradise Lost is in het Stedelijk Museum Zutphen de fotografietentoonstelling Picture this! Schrijven met Licht te zien, met historische foto’s uit de collectie van het museum. Beide tentoonstellingen worden gehouden in het kader van Fotozomer Zutphen en lopen tegelijkertijd met World Press Photo Zutphen.