Stedendriehoek

Postuumonderscheiding

WARNSVELD – Door de Minister van Defensie is op 8 december 2017 postuum een bijzondere militaire onderscheiding toegekend aan de in Warnsveld geboren en getogen Henri Dekker. Dit Mobilisatie-Oorlogskruis is uitgereikt aan zijn nicht Ine Leeuwenburg-Dekker bij het Monument voor de Gevallenen aan de Veldesebosweg in Warnsveld.

Henri (roepnaam: Hans) Dekker werd geboren  op 21 mei 1915 aan de Rijksstraatweg 156 in
Warnsveld. Vader Dekker had daar in 1914 een huis laten bouwen in Jugendstil, nadat hij deel ging uitmaken van het Modehuis Nuy aan de  Korte Hofstraat in Zutphen.

Hans wilde al jong planter worden in Nederlands-Indië. Daarvoor moest men in die tijd eerst de militaire dienstplicht hebben vervuld. Eenmaal op Sumatra werd hij bij het uitbreken van de oorlog met Japan opgeroepen om bij het KNIL in werkelijke dienst te treden. Op 13 maart1942 kreeg  Hans Dekker opdracht om de brug over de Asahan-rivier bij Porsea nabij het Tobameer te verdedigen. Tijdens die gevechten in de nacht van 13 op 14 maart 1942 sneuvelden hij en een aantal van zijn manschappen. In feite werd hij met de anderen van zijn eenheid gevangen genomen en in koelen bloede op wrede wijze vermoord. Zijn ouders kregen na de oorlog, dus pas vier jaar later, bevestiging van zijn overlijden. Zijn naam is ook pas als laatste toegevoegd op het monument  aan de Veldesebosweg.