Stedendriehoek

Petje af voor choreograaf

ZUTPHEN – Met het programma KYLIÁN4ALL danst Introdans een aantal hoogtepunten uit het oeuvre van de meesterchoreograaf Jiří Kylián. Het vormt een fraaie reis door de tijd en door het veelzijdige werk van de maestro: van het theatrale Trompe LOeil

naar het wonderbaarlijke Indigo Rose. Als kers op de taart danst Introdans het uitbundige Chapeau een première voor het gezelschap. KYLIÁN4ALL is op zaterdag 21 april te zien in theater Hanzehof in Zutphen.

Neemt u ook uw petje af voor de balletten van Jiří Kylián en de dansers van Introdans? Dan wordt u beloond met een kadootje. Speciaal voor iedereen die met een hoed op naar de schouwburg komt, ligt er een verrassing te wachten bij de kassa van het theater”, aldus de organisatie.

Al drie keer eerder danste Introdans een programma dat volledig aan de meesterchoreograaf is gewijd. In KYLIÁN4ALL krijgt de bezoeker een reis door de tijd van het veelzijdige en omvangrijke oeuvre van Jiří Kylián. Trompe L’Oeil is een meesterlijke, luchtige potpourri van mime-achtige scènes. In het absurdistische Sechs Tänze, gezet op Mozarts Deutsche Tänze, toont Kylián zich van zijn meest speelse en uitzinnige kant. Indigo Rose is een prachtig inkijkje in de nooit-aflatende inventiviteit en fantasierijkheid van Kyliáns bewegingsidioom, waarbij Kylián even makkelijk switcht tussen Bach en een lome jazzsong als tussen gestileerde balletbewegingen en staccato, soms zelfs hiphopachtige passen.

Jiří Kyliáns Chapeau is een bruisend en feestelijk gelegenheidswerk op muziek van onder meer Prince, gemaakt voor het vijfentwintigjarige troonjubileum van koningin Beatrix in 2005. De meesterchoreograaf neemt met dit ballet ‘zijn petje af’ voor alles wat de voormalige koningin voor Nederland én de Nederlandse dans betekend heeft. Daarbij putte hij inspiratie uit haar omvangrijke hoedencollectie, waaruit in de choreografie zo’n twintig replica’s te zien zijn. Introdans voegt met Chapeau het twaalfde Kylián-ballet toe aan zijn repertoire. Voor meer informatie: www.introdans.nl