Stedendriehoek

Open dag voedselbank Zutphen

ZUTPHEN – Overal horen we dat het economisch beter gaat; de crisis is voorbij. Maar de voedselbank in Zutphen trekt steeds meer klanten. “Het is dus maar goed dat de voedselbank tegenwoordig niet alleen voedsel krijgt, dat de supermarkten anders zouden weggooien’, vertelt Gradus Vrieze , voorzitter voedselbank Zutphen.

Ook hogerop in de distributieketen weet men de voedselbank tegenwoordig te vinden  en als  leveranciers per ongeluk de etiketten ondersteboven op hun glazen potjes hebben geplakt, kunnen ze die ook landelijk kwijt ter verdere verspreiding onder de 170 lokale voedselbanken.  Dat kan ook omdat de voedselbanken door heel Nederland veel professioneler met voedselveiligheid hebben leren omgaan.

“En zo slaan we al ruim 15 jaar twee vliegen in één klap: voedselverspilling tegengaan en armoede bestrijden. De jaarlijks dik 140.000 klanten die in heel Nederland bediend worden, moeten namelijk wel onder het bijstandsniveau zitten, bijvoorbeeld door schulden, en krijgen dan wekelijks een gevarieerd voedselpakket waar ze een halve week mee vooruit kunnen.” Daarbij attendeert de Zutphense voedselbank haar klanten ook op andere sociale hulpverleners die zich daar tegenwoordig komen presenteren. Duurzaam en sociaal tegelijk dus.

Open dag
Op 19 oktober houdt de voedselbank een open dag – tussen 14.00 en 17.00 uur – op het bedrijventerrein De Mars. Als aarzelende klant kan iedereen hier praten over de criteria voor toelating, als potentiële vrijwilliger een kijkje nemen of uw capaciteiten en beschikbare tijd bruikbaar zijn of gewoon als belangstellende burger de vragen stellen die u altijd al over de voedselbanken heeft willen stellen. Ook bewoners van Lochem, Eerbeek en Brummen zijn hartelijk welkom,  want het voedsel voor de klanten daar komt ook uit Zutphen. “Kom dus op zaterdagmiddag 19 oktober naar de loods op de hoek van de Hermesweg en de Gerritsenweg achter de Voordeelmarkt. Onze vrijwilligers en de thee en koffie staan  voor u klaar.”