Stedendriehoek

Onderwijs beste start tot integratie

ZUTPHEN – De ISK (Internationale Schakel Klas) en ROC Aventus slaan de handen ineen voor leerlingen in de ISK die het Nederlands nog onvoldoende beheersen. Het blijkt dat sommige leerlingen bij het verlaten van de ISK nog niet het gewenste taalniveau hebben om door te kunnen stromen naar de entreeklas van Aventus. Deze leerlingen vallen daardoor onnodig buiten de boot.

De ISK en Aventus hebben daarom een Entree Schakel Klas ontwikkeld. De helft van dit onderwijs wordt gegeven door docenten van de ISK, en de andere helft door Aventus, uiteraard in nauwe samenwerking.

Wethouder Patricia Withagen is blij met dit initiatief: “Het onderwijs is de beste start tot integratie. Te vaak zien we dat de taal een te grote drempel vormt om goed mee te komen in een vervolgopleiding. Dan mist iemand de boot, puur vanwege de taal. Met de ISK vangen we dit op en ontstaat er een warme overdracht, waarbij beide organisaties samen de jongeren net dat laatste zetje kunnen geven. De focus in dit onderwijs ligt op taalverwerving. Maar dan wel in een maatschappelijke context. De jongeren gaan vaak samen op pad, heel praktijkgericht dus.”

“Als gemeente hebben we het initiatief ondersteund om de ISK en Aventus bij elkaar te brengen en te kijken hoe we kunnen voorkomen dat deze jongeren te vroeg en vaak onnodig zonder opleiding thuis komen te zitten”, vertelt Patricia. “Vanmiddag ben ik op bezoek geweest bij de ISK. We hebben mooie gesprekken gevoerd over wat de jongeren doen en over wat ik doe voor Zutphen. Ook weer heel concreet, aan de hand van luchtfoto’s van Zutphen. Waar woon je en welke dingen doe je waar in de gemeente”, legt Patricia uit. “Aan het einde van onze ontmoeting heb ik ook een uitdaging bij de leerlingen achtergelaten. Ik heb hen uitgenodigd om zichzelf aan Zutphen en de inwoners te presenteren. Hoe ze dat gaan doen, is aan hen, ze hebben in ieder geval de uitdaging aangenomen. Het is geweldig om te merken hoeveel goodwill er is bij beide organisaties en ik heb goede hoop voor de toekomst van deze jongeren.”