Stedendriehoek

Nieuwe voorzitter van platform

ZUTPHEN – Binnenstadsplatform Zutphen heeft een nieuwe voorzitter: na bijna vijftien jaar draagt Huub Janson de hamer over aan Martijn Droog. Binnenstadsplatform Zutphen is de belangenbehartiger van de ondernemers in de binnenstad. Het platform adviseert bijvoorbeeld over evenementen die in de binnenstad georganiseerd worden en regelt het aantal koopzondagen.

“Ik heb aan de wieg van die koopzondagen gestaan en de politiek overgehaald”, vertelt Janson, eigenaar van Bonbonatelier Janson in de Korte Hofstraat. Maar het meest trots is hij op zijn aandeel in de realisatie van de reclamebelasting, waar hij zich jarenlang sterk voor heeft gemaakt. “Ik heb een hoop shit over me heen gehad… Maar in het verleden werden de kosten alleen door leden betaald en die moesten steeds meer betalen”, herinnert hij zich nog goed. “Reclameheffing moest een democratisch gebeuren worden en via het binnenstadsplatform hebben de ondernemers invloed op die gelden.”

“Hij heeft enorm zijn nek uitgestoken voor reclameheffing en zich daarmee veel ellende op de hals gehaald. Maar dat heeft er echt voor gezorgd dat we nu zo’n professionele organisatie hebben en die ook kunnen betalen”, beaamt Martijn Droog. Hij praat met respect over Janson: “Hij heeft met hart en ziel voor de zaak gevochten, hij weet overal wat van, kent mensen, weet wat er ooit afgesproken is…”

Nieuw elan
Droog, die zijn winkel Noten & Zo in de Lange Hofstraat heeft, moest wel even nadenken toen Janson hem vroeg het stokje over te nemen. “Want dat betekent ook dat ik mijn functie (secretaris, red.) bij het ondernemersfonds moet opgeven, maar deze pet past mij wel. Ik voel me vereerd dat Huub mij vroeg”, aldus Droog. “Ik heb in Martijn een goede opvolger gevonden”, vindt Janson. “Het is een bevlogen jongen en nieuw bloed, nieuw elan is goed in de club.”

‘In belang van de ondernemers’
Om zijn nieuwe rol invulling te geven, wil Droog met de ondernemers uit de binnenstad beleid en strategie afstemmen. Als het aan hem ligt, professionaliseert het platform nog verder volgens de al ingeslagen weg. Hij wil het straatvertegenwoordigersnetwerk verder uitbouwen en verbeteren. Tevens wil hij als platform een actieve bijdrage leveren aan de verdere versterking van de samenwerking met gemeente, Zutphen Promotie (InZutphen, red.) en Binnenstadsmanagement. “We zijn er voor het belang van de ondernemers in de binnenstad. We praten onder andere over de mogelijke herinrichting van ‘s Gravenhof, het aantal parkeerplekken, parkeergelden, verlichting, speerpunt binnenstad en over hoe we meer bezoekers naar de binnenstad kunnen trekken. Wij moeten er wat van vinden, Zutphen Promotie en Binnenstadsmanagement moeten het uitvoeren. Daar willen we steeds meer uitvoerende taken neerleggen.” Ook horecabedrijven en pandeigenaren in de binnenstad wil hij meer betrekken.

Huub Janson neemt niet helemaal afscheid: als straatvertegenwoordiger voor de Korte Hofstraat blijft hij betrokken bij de BPZ.