Stedendriehoek

Nieuwe jeugdschatten in Stedelijk Museum Zutphen

BRUMMEN/ZUTPHEN – “Stel je voor, je loopt over de historische grond in onze stad met een metaaldetector en die begint ineens te piepen. Dan gaat je hart wel even sneller kloppen. En helemaal als je dan ook echt iets bijzonders hebt gevonden. Dat overkwam Tibbe Snel (12) uit Brummen. Twee van zijn bijzondere vondsten zijn vanaf 6 mei te zien in het Stedelijk Museum Zutphen.”

Het Stedelijk Museum Zutphen heeft een speciale vitrine voor zulke ‘jeugdschatten’. De archeologen van de gemeente Zutphen duiden de vondsten en maken zo het verhaal erbij compleet. Dat leidde tot een verrassing bij de vondsten van Tibbe. Na wat poetswerk bleek de munt die hij had gevonden in Brummen, een 200 Lire-munt uit San Marino uit 1997. Op zich niet bijzonder. Maar de achterkant van de munt toont een schilderij van Johannes Vermeer. “Nu hebben wij dus een Vermeer in het museum”, zegt educatiemedewerker Raïssa Velders.

Op de Bleek in Zutphen, in de achtertuin van zijn opa en oma, had Tibbe opnieuw beet. Hij vond een verfrommeld ringetje, waar wel veel over te vertellen is. “Het is een koperen vingerringetje. Er heeft een steentje in gezeten en het heeft gegraveerde spiralen. Het is waarschijnlijk zeventiende- of achttiende-eeuws”, vertelt archeoloog Bert Fermin. “Dat zou daar terecht kunnen zijn gekomen, doordat er tot 1829 kerkhofgrond werd gestort.”

Onthulling en rondleiding

Op zaterdag 6 mei om 14.00 uur wordt de vitrine met de vondsten van ‘hobby-archeoloog’ Tibbe onthuld. “Je kunt daar bij zijn en meteen aansluiten bij de rondleiding die Tibbe dan geeft. Hij start uiteraard bij zijn eigen vondsten, maar als vaste bezoeker van het Stedelijk Museum Zutphen kan deze junior-rondleider ook veel vertellen over de andere objecten. De rondleiding is geschikt voor alle leeftijden en zal circa 45 minuten duren. Deelname aan de rondleiding is gratis (voor de toegang tot het museum gelden de gewone entreeprijzen, Museumkaart geldig, kinderen tot 12 jaar vrij entree). Reserveren kan hier: https://jeugdschatten.eventbrite.nl.”

Jeugdschatten

“Heb je ook interesse in archeologie? Noteer dan ook alvast de Nationale Archeologiedag op zaterdag 17 juni in je agenda. Dan heeft het Erfgoedcentrum Zutphen (Stedelijk Museum Zutphen en Team Archeologie) een interessant programma in petto, met activiteiten en rondleidingen. Je kunt dan zelf ook je eigen vondsten laten beoordelen door echte archeologen. En misschien zien we die vondsten dan straks ook terug bij de jeugdschatten.”

Foto:

Tibbe Snel met zijn metaaldetector op de plek waar hij de ring heeft gevonden. (Foto: Robert Snel)