Stedendriehoek

Nieuwe fluisterboot gaat te water

ZUTPHEN – Op zaterdag 30 maart doopt burgemeester Annemieke Vermeulen een nieuwe fluisterboot, de Jan Nieuwburg. Dit gebeurt op feestelijke wijze op het ‘s-Gravenhof in Zutphen.

De boot wordt momenteel nog op de eigen werf voorzien van de nieuwste technieken. “Er worden loodaccu’s in de boot geplaatst”, aldus de trotse, huidige voorzitter Henk Jan Bouwhuis. De nieuwe fluisterboot is vernoemd naar de voormalige preses Jan Nieuwburg (zie foto). Op 30 maart trekken de fluisterbootschippers door Zutphen en op de boot zorgt het Fluisterbootorkest voor de vrolijke muzikale noot. Het vertrek is vanaf de werf aan de Paardenwal. De tocht voert naar het ‘s-Gravenhof, waar vanaf 16.30 uur ook muziek klinkt. Burgemeester Annemieke Vermeulen doopt daar dan officieel de nieuwe fluisterboot. Vervolgens trekt de optocht via de Lange Hofstraat en Turfstraat naar de Louisebrug. Daar wordt de fluisterboot door een kraan in het water geplaatst.

Op 1 april gaat het nieuwe vaarseizoen weer van start. Vorig jaar hebben meer dan 300.000 mensen een tocht in de fluisterboten gemaakt en verwacht wordt dat dit aantal dit jaar wel weer gehaald gaat worden. “We hebben 62 vrijwilligers”, zegt de voorzitter. “Onder hen zijn 45 schippers met een vaarbewijs. Daarnaast is er een groep van twintig vrijwilligers die het onderhoud en de techniek van de boten verzorgen. En natuurlijk zijn er de dames die de kaartjes verkopen. Het vaarseizoen loopt tot 31 oktober.”