Stedendriehoek

Met de hele familie naar Blik in de Kerk

ZUTPHEN – Na een intensieve verbouwing is de Walburgiskerk weer geopend voor publiek. Bezoekers zijn elke dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur welkom. Speciaal voor deze feestelijke gelegenheid is de expositie Blik in de Kerk ontwikkeld.

“Wij hebben ons best gedaan om een brede familie-expositie te ontwikkelen die interessant is voor heel Zutphen en omgeving”, zo laat de manager van de kerk, Arjen Woudenberg, weten. In de expositie is er voor elk wat wils. “Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld aan de slag met verschillende spelletjes van blik, hebben verschillende inwoners en kunstenaars uit Zutphen zich laten inspireren door het thema ‘blik in de kerk’ en is er zelfs ‘blik op de weg’ te zien.”

Want wat schetst onze verbazing? Tussen het Middeleeuwse doopvont en de bouwlinten (er wordt nog druk gewerkt aan de realisering van een nieuwe ingang en winkeltje, red.) staat een heuse elektrische Burton-auto. “Deze heilige koe is de meest milieuvriendelijke sportauto ter wereld op dit moment”, verzekert Woudenberg. “We zijn dan ook trots dat we hem mogen tonen.” Maar ook voor de liefhebbers van historie is er voldoende te zien en te doen in de kerk. Zo worden vanaf deze week de originele verbondsbrieven uit 1418 getoond. Deze brieven betekenden het begin van het hertogdom Gelre. Verschillende elementen in de kerk herinneren nog aan deze periode en ook daar besteedt de kerk aandacht aan.

Zeer bijzonder in dat oogpunt is dat er tijdens de recente verbouwing ‘met stoffer en blik’ archeologische sporen uit de Middeleeuwen zijn blootgelegd. Voor het eerst zijn deze vondsten nu te zien in de kerk. Zo kunt u oog in oog staan met de beeltenis van God en is een deel van de muntenschat te zien. Wist u trouwens dat de kerk het exclusieve recht had zelf munten te slaan?

Naast al dat historisch schoon wordt de kerk natuurlijk ook gewoon elke zondagochtend voor de protestantse kerkdienst gebruikt. “Een kerk waarin niet meer gekerkt wordt, is geen kerk meer”, zegt Woudenberg. “Speciaal voor de bezoekers die ook op andere momenten zich even willen verdiepen in de Bijbel, zijn we een samenwerking aangegaan met het Bijbels Museum. In de expositie ‘Zie Mij. De Bijbel in 609 foto’s’ brengt fotografe Caroline Waltman het oeroude verhaal van de Bijbel weer hedendaags tot leven. In verschillende landen legde zij beelden vast die een nieuwe en eigentijdse blik op de Bijbel werpen. Waltman koppelt foto’s van een kind in bad, een vliegveld vol vluchtelingen en een kuil vol regenwater aan door haar gekozen verzen uit de Bijbel. Haar foto’s en de bijbehorende Bijbelverzen worden getoond, waarvan een deel op levensgroot formaat.”

De expositie Blik in de Kerk is tot en met zaterdag 30 juni te zien in de Walburgiskerk. Openingstijden: dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Op zondag is er een kerkdienst. Voor concerten, zie: www.baderorgel.nl.