Stedendriehoek

Meekijken over schouder van kunstenaar

ZUTPHEN – In het Hampshire Hotel aan het ‘s Gravenhof te Zutphen werkt kunstenaar Henk Bouwman (69) al drieënhalf jaar aan ‘zijn stad’. Bezoekers kunnen over zijn schouder meekijken hoe zijn nieuwe project steeds verder uitbreidt.

De rijkdom aan verhalen die daarbij voorbij komt, verwerkt Bouwman in zijn stad. “Mensen vertellen me soms alles.” Het maakt de eigenzinnige en humoristische kunstenaar tot een echte stadsfilosoof. Want, een bezoekje aan Bouwman resulteert al gauw in een filosofisch gesprek waarbij je je al snel afvraagt hoe hij überhaupt nog tijd vindt om aan zijn paneel te werken. De werkelijkheid die hij met pen op papier neerzet is die van hèm. Schijnbaar objectief, want een goede kijker ziet veel méér.

Henk Bouwman werd bekend met het ‘Panorama Zutphen’, een zes meter lange tekening van de stad Zutphen. Zijn nieuwste project ‘De Oude Stad’ wordt minutieus weergegeven in Oost-Indische inkt en krijgt een afmeting van totaal 2,50 meter breed en 2,40 meter hoog.

Zijn visuele handicap beperkt hem niet bij het tot in de kleinste details weergeven van het middeleeuwse stratenpatroon, de Zutphense Markten en bijbehorende huizen en monumenten. Van kinds af aan is Bouwman blind aan één oog. Later raakte hij door een trombose ook het zicht aan zijn andere oog grotendeels kwijt. Niettemin getuigt zijn werk van groot vakmanschap. Zijn ziel wordt zichtbaar achter gevel en dak.

Aan de hand van één foto, genomen uit een vliegtuig, werkt Bouwman op zijn eigen schaal, zonder raster of hulplijnen. “Dat druist in tegen mijn artistieke gevoelens.” Het bijzondere perspectief – vanuit vogelvlucht – stelde hem voor een moeilijke opgave: “Het Panorama van Zutphen was een plat vlak. Dit is een diarama. Met dit perspectief vanuit de lucht heb ik een lijnenspel met diepten, hoogten en diagonalen: drie uitdagingen in één! Ik wil het nalaten aan de stad. Ik wil mensen laten genieten van de stad zoals ik hem gezien heb door de jaren heen. Mijn ode aan de stad. De Walburgiskerk is het laatste. Nog twintig vierkante centimeter, dan is het eerste vel af.”

Elke donderdag en zaterdag tussen 13.00 en 16.00 uur werkt Henk Bouwman aan ‘De Oude Stad’. Bezoekers kunnen dan het werk zien en in gesprek gaan met de kunstenaar. Locatie is het Museumcafé van het Hampshire Hotel aan ‘s Gravenhof.