Stedendriehoek

Lezing over Wöhrmann

ZUTPHEN – Voormalig wethouder Jos Hartman houdt op donderdagmiddag 19 december een lezing over Wöhrmann. In zijn bestuursperiode in de jaren tachtig was hij verantwoordelijk voor de realisatie van het Wöhrmannhofje tussen de Kuiperstraat, Waterstraat, Bakkerstraat en Lange Hofstraat. Op deze plek stond voorheen boekbinderij Wöhrmann & Zonen. Voorafgaand aan de lezing worden een logo en een steen in de gevel onthuld.

In 2018 onthulden de oudste bewoners van het hofje, Harmke Schalkwijk, en Marie-Nour Hartman – de dochter van de oud-wethouder – ook een logo in het hofje. Wöhrmann & Zonen gaat sinds 2018 verder onder de naam ‘Wilco’.

Daarom schonk de firma vorig jaar het bedrijfslogo van de boekbinder aan het Erfgoedcentrum Zutphen. Samen met bewoners van het hofje werd een nieuwe bestemming gevonden.

Toen Marina Wöhrmann dit later vernam, nam zij contact op met het Erfgoedcentrum Zutphen. Als nazaat van de ondernemende familie is zij in het bezit van nóg een logo, de eerste steen en andere herinneringen aan de boekbinderij. Deze steen en het logo worden nu ook teruggeplaatst. Om 14.30 uur worden ze onthuld. Aansluitend heet wethouder Mathijs ten Broeke de gasten welkom in het auditorium van de Musea Zutphen. Na een toelichting door Marina Wöhrmann houdt Jos Hartman een lezing. De herinneringen van de aanwezigen worden mogelijk nog geprikkeld door oude foto’s van de boekbinderij en het hofje.

Wöhrmann vestigde zich al in 1856 als boekbinder in Zutphen. In de periode 1905 tot 1981 zat het bedrijf op de plek waar nu het Wöhrmannhofje is. Daarna verhuisde het naar de Estlandsestraat. De gemeente kocht de panden aan, brak de bedrijfsgebouwen af en knapte de monumentale panden op. Zo ontstond, in 1983, het hofje. In hetzelfde jaar kreeg Wöhrmann het predicaat Koninklijk.

De bijeenkomst op donderdag 19 december begint om 14.30 uur in het hofje. Om 14.45 uur wordt het programma voortgezet in het museum. De bijeenkomst duurt tot ongeveer 16.30 uur. Aanmelden voor de bijeenkomst kan per mail: erfgoed@zutphen.nl.