Stedendriehoek

Koninklijk tintje aan jubileumconcert Excelsior Warnsveld

WARNSVELD – Tijdens het jubileumconcert ter ere van het 100-jarig bestaan van muziekvereniging Excelsior Warnsveld mocht burgemeester Wimar Jaeger drie ‘royale’ verrassingen uitreiken.

Als eerste overhandigde hij de Koninklijke Erepenning aan de vereniging als teken van waardering vanuit het Koninklijk huis voor de maatschappelijke rol die de vereniging al honderd jaar vervult. Daarnaast kregen twee leden van de vereniging, echtpaar Hans en Rita Beldman, beiden de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Tijdens de toespraken was de burgemeester vol lof over de muziekvereniging, stond hij stil bij de lange historie en somde hij activiteiten op uit het actieve vrijwilligersleven van Hans en Rita Beldman. Burgemeester Wimar Jaeger: “Laat één ding duidelijk zijn vanavond: zonder muziek is het stil in de gemeente. We hebben u allemaal nodig. U maakt muziek, met bekende musici, met elkaar onderling, voor mensen in onze verzorgingscentra verzorgt u warme jeugdherinneringen en voor onze kinderen zet u de deur open naar een leven lang genieten van muziekonderwijs.”

“En”, vervolgde de burgemeester, “we hebben het allemaal zo nodig om af en toe uit de dagelijkse routine en kleine gedoetjes getild te worden. Om te genieten van iets dat ons bindt, en wat is muziek dan een prachtig vervoersmiddel om onze gedachten te verzetten en onze stramme lijven in beweging te krijgen. Al is het maar een beetje neuriën, of het meebewegen van een voet op de maat, het geschenk van muziek raakt ons allemaal.”

Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Over het echtpaar Beldman zei burgemeester Jaeger: “Jullie worden beschreven als ‘stille en langdurige krachten in de Warnsveldse gemeenschap die ervoor zorgen dat muziekvereniging Excelsior Warnsveld al decennia kan bestaan. En dit jaar zelfs hun 100-jarig bestaan kunnen vieren.’ Daarom willen we jullie vandaag extra in het zonnetje zetten. Want ik heb begrepen dat jullie samen óók al bijna 100 jaar lid zijn!”

“Maar ook naast de vereniging kan de gemeenschap op jullie rekenen”, ging de burgemeester verder. “Rita was ook secretaris van ‘t Warnshuus en hielp trouw bij muziekprojecten op basisscholen in de gemeente. En Hans heeft naast diverse bestuursfuncties bij Excelsior ook de leiding over de kringloopwinkel De Zutphense Hand. Hier is hij een waardevolle schakel tussen het bestuur en de winkel. Jullie inzet en aandacht voor de mensen in jullie omgeving en voor de Warnsveldse en Zutphense gemeenschap is bewonderenswaardig en verdient erkenning!” (Fotografie: Patrick van Gemert)