Stedendriehoek

Kleurrijke en verrassende atelierroute

BRUMMEN – Op zaterdag 26 en zondag 27 oktober tussen 12.00 en 17.00 uur staan de deuren van de ateliers van de deelnemers van ART Brummen weer wijd open om bezoekers kennis te laten maken met hun kunst en dat van hun gastexposanten. Men zal weer verrast worden door de diversiteit. Op elke locatie ligt een deelnemersboekje en fietsroutekaartje klaar en ze staan ook vermeld op de website www.art-brummen.nl.

Mieke Diekmann in Loenen heeft haar bronzen beelden weer terug uit de diverse beeldentuinen in het land, waar zij deze zomer geëxposeerd heeft. De combinatie tussen de bronzen figuren en het RVS geeft een prachtige beweging in haar beelden. Ook zijn er verschillende nieuwe schilderijen van haar hand te zien. In haar galerie heeft ze meerdere gastexposanten met onder meer glas, keramiek, brons, sieraden en schilderijen. An Compagne in Eerbeek schildert landschapsimpressies die zijzelf omschrijft als: ‘abstract impressionistisch met een vleugje natuurlijk realisme’. In haar geheel eigen stijl probeert zij het landschap in beeld te brengen als een gevoel, zónder begrenzing in kleurgebruik, techniek en compositie. Daarnaast schildert zij kleine realistische stillevens in olieverf op paneel.

De werken van Trudy Dijkstra gaan over de magie van dieren en landschappen. Een kunstwerk is voor haar geslaagd als de kijker hier een eigen verhaal bij kan maken en hierdoor even in een andere wereld stapt. Alle inspiratie komt uit de natuur; zij zoekt nooit actief, maar het vindt haar! In de ontelbare uren van het zelf ontdekken, volgt zij dan ook het liefste haar eigen gevoel en intuïtie. In de tuin van Piet van Middelaar vindt men de stenen beelden waarin hij het contrast zoekt tussen de steen en metalen onderdelen. Zijn schilderijen zijn vaak abstract en kleurrijk. Zijn gastexposante is Jefke van Iterson. Zij is weefster en werkt in een breed spectrum. Weven kan heel praktisch met organisch materiaal voor een behaaglijke shawl. Maar door het spelen met metaaldraad of papier ontstaan er ruimtelijk objecten, wat verrassend is, net als de combinatie met fotografie.

Alles van hout
Houtdraaier Otto Koedijk poogt de schoonheid van hout te laten zien op holle en bolle vlakken. Schalen met een verhaal, bollen met barsten, speeldingen met geluid, puzzels met slaap. Alles van hout uit de regio; ken je de boom, dan weet je ook meer van het hout. Tjal van den Berg is zijn gastexposante. Zij wil graag bepaalde sferen weergeven in haar schilderwerk. Daarbij gaat het niet om details maar om een vluchtige indruk, uitbeelden waar mensen elkaar ontmoeten en samen iets doen.

Bij Annie Elissen staan de nieuwe werken met zwarte/donkere achtergronden centraal. Daarnaast neemt het beschilderde porselein, hout en glas een belangrijke plaats in. Joop van Ulden maakt de laatste jaren bijna uitsluitend, met veel plezier, keramische vogelhuisjes en voedertafels. De inspiratie van Analies Martin is gebaseerd op een spontane inval, een herinnering of alledaags moment. Intuïtief probeert zij in klei uitdrukking te geven aan wat haar beweegt. Meestal stookt Analies ‘raku’. Het stoken met zaagsel en hout geeft  in combinatie met onder andere rook verrassende craquelé en kleureffecten. Door het gebruik van oxides en gekleurd slib worden onvermoede effecten bereikt.