Stedendriehoek

Kinderen meer bewust makenvan natuur in eigen omgeving

ZUTPHEN – Op de zaterdagmiddagen 9 en 16 juni is in Theater Luxor, Houtmarkt 64, de natuurfilm ‘Lotte en de uilen’ te zien. Het betreft een korte film (30 minuten) van Zutphenaar Johan Blanksma.

Uilen zijn fascinerende vogels en zelden te zien. Toch zijn ze dichtbij, zelfs in Zutphen. Filmer Johan Blanksma maakte samen met Jouck Iedema speciaal voor kinderen een Zutphense uilenfilm, met in de hoofdrol Lotte Klein Gunnewiek. Samen met natuurfilmer Ruben Smit gaat ze op pad en ontdekt de wondere wereld van de uilen. Na de film kunnen de kinderen braakballen pluizen en in de kelder van Luxor ontdekken welke muizen de uilen eten.
De film is gemaakt in opdracht van Vogelwerkgroep Zutphen en bestemd voor gebruik op scholen in Zutphen en omgeving. De doelgroep zijn kinderen van 8 tot 12 jaar. Het idee voor deze film ontstond door de eerste Zutphense vogelfilm van Johan Blanksma, waarin ook voor kinderen boeiende opnames te zien waren. “De bedoeling van de film is jongeren meer bewust te maken van de natuur in hun eigen omgeving. En vooral uilen blijken een grote aantrekkingskracht op kinderen te hebben. Door de uileninformatie te illustreren met indringende beelden van de inheemse uilen en het meisje Lotte erover in gesprek te laten gaan met de bekende natuurfilmer Ruben Smit, hopen we de kinderen te bereiken”, vertelt Blanksma.

Samenvatting van de film
Lotte, een 10-jarig Zutphens meisje, gaat met Ruben Smit naar de plek in het centrum van Zutphen waar ze voor het eerst bosuilen heeft gezien. In een boom op de Boompjeswal ontdekken ze de volwassen bosuil. Vervolgens komen alle in Nederland voorkomende uilen aan bod. Lotte en Ruben vinden in een boomgaard bij een boerderij van Pardijs in Wichmond een steenuilenkast met twee eieren. Ruben vertelt Lotte over de verschillen tussen steen- en kerkuilen en het proces van voortplanten van kerkuilen wordt getoond. Hij vertelt Lotte over het bijzondere gehoor, de uitstekende ogen en het langzaam vliegen van kerkuilen. Hierbij komen ook de prachtige voorbeelden uit de BBC-film Super Powered Owls aan bod. Ruben legt Lotte uit waarom het houden van uilen als huisdier tegennatuurlijk is, gezien hun bijzondere bouw en leefwijze.
In het tweede deel van de film gaat Lotte met Wim Nijenhuis, lid van uilenwerkgroep de Oelenwappers, kerkuil-jongen ringen bij een boerderij van de familie Pardijs in Vierakker. In de afsluitende scène pleit Ruben er bij de jeugdige kijkers voor om uilen in hun natuurlijke omgeving te bewonderen.
Hoofdrolspeelster Lotte was het buurmeisje van Jouck Iedema. Haar zusje Eva heeft de voice-over-tekst ingesproken. Hun moeder, Marlies Claasen, ervaren in het filmvak, heeft geadviseerd en geholpen bij het filmen zelf. Vader Tom, musicus en geluidstechnicus, heeft de voice-over-opnames gemaakt in zijn studio. En dat allemaal geheel gratis, voor het goede doel. Ook Ruben Smit heeft, ondanks zijn drukke werkzaamheden aan zijn film ‘Wad!’ – dit najaar in de bioscopen – pro Deo meegewerkt aan deze film.