Stedendriehoek

Kinderen AZC stevig in hun schoenen

ZUTPHEN – Wat doe je met nieuwe schoenen? Meteen gebruiken natuurlijk! De kinderen van het Asielzoekerscentrum in Zutphen wisten onlangs in de sporthal van het AZC wel raad met de 105 paar tweedehands zaalsportschoenen die in drie weken tijd ingezameld waren.

De Zutphense Uitdaging startte in juli samen met Houx Sport en Stichting VIA het initiatief om zaalsportschoenen in te zamelen. Dit voorjaar kreeg de sporthal op het terrein van het AZC een nieuwe vloer, maar zaalsportschoenen ontbraken nog om de sporthal optimaal te kunnen gebruiken. Hoewel er voor volwassenen al eens een aantal schoenen ingezameld was, waren er voor kinderen nog helemaal geen geschikte maten. Wineke de Bree van de Zutphense Uitdaging: “De gymlessen en de sportactiviteiten van de kinderen vonden tot nu vooral plaats in de buitenlucht of op het schoolplein. Nu kunnen ook zij eindelijk naar hartenlust gebruik maken van de sporthal. Heel fijn, want sport zorgt voor goede energie en geeft een blij en fit gevoel. Bovendien leren kinderen door te sporten nog beter samenwerken en is het goed voor de sociale contacten.”

De ingezamelde schoenen – van kindermaatjes tot grote schoenmaten – zijn bedoeld voor deelgebruik in de sporthal en komen in een kast met vakken gesorteerd op schoenmaat. Zo kan iedereen die wil sporten er gebruik van maken. De Bree: “We zijn ontzettend blij dat er zoveel mensen in Zutphen schoenen ingeleverd hebben en zich betrokken voelen bij de bewoners van het AZC. Met een beetje inzet of een bewuste handeling kun je een groot verschil voor anderen maken. Dat hebben we aan de blije koppies van de kinderen kunnen zien!”