Stedendriehoek

Kaardebol slaat nieuwe weg in

ZUTPHEN – Tijdens het paasweekend begint het seizoen bij de Kaardebol. “Dit jaar staat het weekend onder andere symbool voor de start van de uitvoering van de gemaakte en door de gemeenteraad goedgekeurde toekomstplannen voor de Kaardebol”, vertelt beheerder Chantal Elskamp. “Zodoende is er op zaterdagmiddag een officieel programma met wethouder René Sueters en de onthulling van het nieuwe logo.” De Kaardebol slaat een nieuwe weg in. Er wordt een stichting opgericht om de participanten bij de Kaardebol te ondersteunen. Vanuit de stichting gaan Benjamin Beerthuis (als bestuurder), Chantal Elskamp, Jan Willem ten Wolde en Vivian Siebering aan de slag. “De gemeente Zutphen wil dat de Kaardebol zelfstandig gaat functioneren”, legt Chantal uit. “En dat het op maatschappelijk niveau ook iets opbrengt.”

De Kaardebol begint half april met de autonome Stichting Kaardebol, die van onderaf de participanten van de Kaardebol ondersteunt. “Het is de bedoeling dat de stichting voor het bredere concept zorgt”, vertelt Benjamin Beerthuis. “We willen sociale werkgelegenheid en duurzaamheid verbinden met de bestaande initiatieven. Onze nieuwe slogan is ‘duurzaam samen leren, werken en leven’. Alles staat in het teken van duurzaamheid en educatie.”

Vanuit de stichting gaan Benjamin Beerthuis (als bestuurder), Chantal Elskamp, Jan Willem ten Wolde en Vivian Siebering aan de slag. De stichting zorgt ervoor dat de participanten hun eigen ding kunnen doen en problemen collectief kunnen worden opgelost. De stichting is onderdeel van het ontwikkelingsplan, waarbij wethouder René Sueters de Kaardebol heeft geholpen. “Hij heeft echt zijn nek voor ons uitgestoken. We zijn heel dankbaar voor het vertrouwen.” Sinds kort heeft de Kaardebol wekelijks gesprekken met de gemeente. Ze proberen de lijnen kort te houden. “We hebben een goede samenwerking met de gemeente. Anders was dit niet mogelijk geweest.”

De Kaardebol heeft naast bestaande participanten ook nieuwe. De participanten zijn Cambio (Circulus-Berkel), Vindertuin de Kas, de Bovenkamer (ontmoetings-, kennis- en informatiecentrum voor mensen met beginnende dementie), Dikkertje Dap (kinderopvang vanaf 6 jaar), 3D Zorg & Dagbesteding, Erve Eme (archeologisch openluchtmuseum), DelicaTessa (catering en restaurant), B&A Groep (WMO-begeleiding), weekendschool de Wereldwijzer (educatie- en verdiepingsproject voor basisschoolleerlingen), Baudartius College, Isendoorn College, Ecocare Gorris, Stichting Samen Spelend Leren, IVN-werkgroep jeugd De Kleine Kaardebol (natuur- en milieueducatie) en de Pluktuin onder leiding van Annemarie Florisson.

Het enthousiasme van de medewerkers spat er vanaf. Ze vertellen enthousiast over onder andere de nieuwe parkeerplaats, een kenmerk van het duurzame en educatieve aspect van de Kaardebol. “Op de parkeerplaats liggen hergebruikte klinkers, het regenwater stroomt terug naar de natuur.  Aannemer Klink Nijland biedt kwetsbare jongeren binnen een project een beter toekomstperspectief op de arbeidsmarkt.”  

De Kaardebol en verschillende initiatieven zijn nog flink in ontwikkeling. De uitbreiding en veranderingen zijn deels gestart, maar gaan voorlopig nog door. De verwachting is dat de verbouwing, horeca en speeltuin in juni klaar zijn. In de zomer zal nog een open dag volgen. Bij de Kaardebol kan iedereen zichzelf ontdekken en ontwikkelen. “Overal geldt: je mag er zijn en je mag meedoen,” vertelt Chantal. Het is de bedoeling dat de Kaardebol een plek is waar iedereen terecht kan: blank, gekleurd, man, vrouw, jong of oud. “We staan open voor iedereen met aandacht voor specifieke doelgroepen. We willen de ingangen (letterlijk) openbreken. We willen graag meedenken over de recreatiemogelijkheden op de plas en sportterrein achter ons terrein.” Bij deze vrijwilligersorganisatie mag iedereen komen en gaan. “We proberen zo vraaggestuurd mogelijk te werken. ”

Programma Paasweekend
Op zaterdag 31 maart, zondag 1 en maandag 2 april is er op het terrein van de Kaardebol (Harenbergweg 1, Zutphen) van 10.00 tot 17.00 uur voor jong en oud, van alles te horen, zien, doen en beleven. Er is een informatief programma (met onder andere rondleidingen van Jan Willem ter Wolde en Benjamin Beerthuis over de Kaardebol en de toekomstplannen en demonstraties over prepareren van insecten in het Natuurlokaal) en een officieel programma, gevolgd door workshops en activiteiten. Dit Paasweekend gaat de vernieuwde, rolstoelvriendelijke en grotere Vlindertuin de Kas weer open, is er een leuke Middeleeuwse markt op Erve Eme en de Jeugdtuinen gaan weer beginnen. Daarnaast krijgt men een voorproefje van nieuwe participant DelicaTessa. Zij serveren vegetarische hapjes en biologische drankjes. Op Tweede Paasdag organiseert de Bovenkamer in het hoofdgebouw diverse activiteiten. Op de zaterdag is het mogelijk om kinderen naar de opvang Dikkertje Dap te brengen (op het terrein) om het informatieve programma te volgen. 

Toegang tot activiteiten en kramen in de tuinen en het hoofdgebouw is gratis, maar voor een bezoek aan Vlindertuin de Kas of de Middeleeuwse markt van Erve Eme zijn entreekosten verschuldigd. Er kan niet op alle plekken met pin of juist met contant geld worden betaald. Het is zodoende aan te raden om zowel de pinpas als contant geld mee te nemen.

Kijk voor het hele programma en meer informatie op de Facebookpagina @de Kaardebol – Zutphen.