Stedendriehoek

Jonge arbiter hangt de(scheidsrechters)vlag uit

ZUTPHEN – Een van de meest talentvolle arbiters uit de regio en zelfs uit ons land heeft onlangs van de KNVB verheugend nieuws ontvangen. Naast een carrière als scheidsrechter in het zaterdagvoetbal is Kevin Weever actief als assistent-scheidsrechter in het zondagvoetbal. Als grensrechter is hij landelijk positief opgevallen bij de rapporteurs, met als uitvloeisel dat hij volgend seizoen gaat vlaggen op tweede- en derde-divisieniveau. Deze promotie heeft de Vordenaar te danken aan zijn ijzersterke motivatie en voortreffelijke conditie.

Sinds het seizoen 2015/2016 is de 22-jarige Kevin naast scheidsrechter ook assistent. Al snel spotte de KNVB zijn talent en plaatste hem in de speciale begeleiding. Hierdoor werd hij nauwlettend gevolgd en kreeg hij uitstekende beoordelingen. Regelmatig moet hij samen met z’n collega’s naar het KNVB-Bondskantoor voor extra cursussen en trainingen. Afgelopen maand behaalde hij in Zeist als een van de weinigen de strenge FIFA-conditietest. 

Dit prima resultaat leidde tot de plaatsing in het Talenten Traject Betaald Voetbal. Dat houdt in dat Kevin komend jaar langs de lijn te zien kan zijn bij clubs als IJsselmeervogels, Katwijk en Lienden. Daarnaast ontvangt hij extra begeleiding van een individuele coach en moet hij zes keer per seizoen deelnemen aan bijeenkomsten met het Betaald Voetbal. Op basis van gebleken geschiktheid zal hij vervolgens in aanmerking komen voor promotie naar de Keuken Kampioen Divisie of zelfs hoger. Daarmee treedt hij in de voetstappen van Rogier Honig uit Zutphen, die regelmatig langs de lijn te zien is op televisie.

De jonge scheidsrechter benadrukt dat de mogelijkheden binnen de KNVB voor ambitieuze scheidsrechters aanmerkelijk zijn vergroot. Zowel jeugdige dames als heren maken binnen enkele seizoenen kans om aantrekkelijke wedstrijden in het junioren- of standaardvoetbal te fluiten. Kevin vindt het een voorwaarde om lid te zijn van een scheidsrechtersvereniging, niet alleen om wekelijks te trainen en de FIFA-test te oefenen, maar ook om samen over het toepassen van de spelregels te discussiëren en spelsituaties met ervaren collega’s te bespreken. Als bestuurslid van de SZO geeft hij regelmatig interactieve presentaties bij voetbalverenigingen in de regio. Daarnaast verzorgt hij de website szo-zutphen.nl en is verantwoordelijk voor de reclame-uitingen van de club, die aan de Damlaan in Eefde een fraaie eigen accommodatie heeft.

Aan het eind van komend seizoen zal blijken of zijn toekomst langs de lijn of in het veld als scheidsrechter zal zijn. Combineren is op dat niveau onmogelijk. Hopelijk zet hij een trend voor voetballiefhebbers rond Zutphen, die willen voorkomen dat binnen afzienbare tijd wedstrijden tussen eerste teams door verenigingsscheidsrechters moeten worden geleid.